Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agencija za ruralni razvoj i aWEB
  • 03.08.2018. 10:15

Ulaznica poljoprivrednim proizvođačima u svet interneta

I ove godine je nastavljena praksa izrade internet stranica za poljoprivredne proizvođače i saradnje Agrokluba i Agencije za ruralni razvoj grada Sremska Mitrovica. Tri nova sajta su ugledala svetlo dana.

Foto: Petar Samardžić
  • 628
  • 32
  • 0

I ove godine je nastavljena praksa izrade internet stranica za poljoprivredne proizvođače i saradnje Agrokluba i Agencije za ruralni razvoj grada Sremska Mitrovica. Tim povodom je u Vikend naselju Koruška (Susek) organizovano predstavljanje internet stranica tri proizvođača (privrednika/poljoprivrednika) iz mitrovačkog ruralnog područja. 

Petar Samardžić, direktor Agencije za ruralni razvoj naglasio je da ovakve akcije doprinose afirmaciji i popularisanju legalne prerađivačke delatnosti odnosno registraciji poljoprivrednih proizvođača u prerađivačkoj delatnosti, koja u poljoprivredi uvek obezbeđuje i dodatnu vrednost.

S Agroklubom u svet interneta

"Ove godine smo se odlučili za jedno lice koje se bavi pčelarstvom, odnosno proizvodnjom meda i proizvoda od meda, a poseduje i sopstvenu pčelarsku opremu i api komoru u Vikend naselju Koruška. Sajt je dobila i jedna preduzetnica iz Kuzmina koja se zajedno sa svojom porodicom bavi preradom mesa, tačnije proizvodnjom kulena i ostalih suvomesnatih proizvoda, a vlasnik trećeg sajta je Poljoprivredno gazdinstvo Žilić iz Martinaca, koje se bavi preradom mleka, odnosno proizvodnjom različitih vrsta kravljeg sira."
 

Korisnici aWEB sajtova

aWEB internet stranice su, kao i prethodne godine, izrađene u saradnji sa Agroklubom. Poljoprivrednici dobijaju sajtove godinu dana besplatno na korišćenje, a posle isteka tog perioda oni se odlučuju, ukoliko im je taj vid komunikacije sa kupcima pokazao kao koristan, da samostalno preuzmu obavezu finansiranja i održavanja internet sajta. U tom slučaju cena zakupa internet domena i održavanja stranice iznosi 7.000 dinara na godišnjem nivou, što je veoma povoljno, i za tu opciju su se svi prošlogodišnji subjekti i odlučili.

Planovi Agencije za ruralni razvoj u narednom periodu

Samardžić je predstavio planove i aktivnosti same Agencije za ruralni razvoj: "Posebno su nam ove godine u fokusu prerada mesa i mleka i do kraja godine planiramo još jednu akciju, odnosno realizaciju konkursa putem kojeg ćemo obezbediti podsticajna sredstva za prerađivače mesa i mleka, ali i u oblasti marketinga. Ministarstvo poljoprivrede sprovodi odlične mere što se tiče dodele podsticajnih sredstava za nabavku mašina i opreme za prerađivačku delatnost, posebno za proizvodnju mesa i mleka, a mi smo se odlučili da se nadovežemo na te mere i da obezbedimo sredstva poljoprivrednicima za reklamiranje i promociju svojih proizvoda, za bolju komunikaciju sa kupcima, i time doprinesemo da lakše prodaju svoje proizvode".

Ulaznica poljoprivrednim proizvođačima u svet interneta

Sajtovi su već u funkciji, kvalitetno su izrađeni, nude informacije o subjektu, o proizvodima, foto galeriju, prikaz lokacije, kontakt podatke, povezane su sa profilima na društvenim mrežama i prilagođene tabletima i pametnim telefonima. 

Prerada mesa "Todošković" iz Kuzmina ima dugu tradiciju i shvata značaj predstavljanja na internetu što potvrđuju reči Marijane Todošković:

"Perada mesa Todošković skoro je registrovana, porodična je firma i svekar je prvi počeo sa proizvodnjom kulena još pre 60 godina. Internet stranica koju nam je obezbedila Agencija za ruralni razvoj će nam pomoći da dođemo do više kupaca, da osim prodaje na kućnom pragu možemo da reklamiramo i prodajemo svoje proizvode i putem interneta. Što se tiče proizvodnje, u pitanju su suvomesnati proizvodi: kulen, kobasica, slanina, pečenica, sve po starom, tradicionalnom receptu".

Proizvodi od sada vidljivi u celom svetu

"Poljoprivredno gazdinstvo Žilić", Aleksandar Žilić iz Martinaca na ovaj način će približiti svoje proizvode od mleka: 

"Trenutno na svom porodičnom poljoprivrednom domaćinstvu imamo tri krave i pravimo različite vrste sira. Za sada radimo šest vrsta sira: domaći tvrdi, tvrdi dimljeni, tvrdi sa paprikom, slatki mladi u kriški, sitni kiseli sir i domaću fetu. Do sada su nam najbolja reklama bili konzumenti, a to su uglavnom komšije, prijatelji i poznanici, a zahvaljujući novoj internet stranici sada smo vidljivi u bukvalno celom svetu. Nadam se da ćemo, uz pogodnosti koje internet nudi, proširiti našu prodajnu mrežu".

"Pčelarstvo Tonda" - nudi proizvode od meda, pčelarsku oprema i poseduje sopstvenu apikomoru. Vlasnik Dragan Majkić iz Sremske Mitrovice vidi velike prednosti promocije na internetu:

"Dobro nam je došla internet stranica, vrlo je korisna za promociju, i već sam se odlučio da je zadržim dokle god se bavim ovom poslom. Cela Srbija, ali i ceo svet sada zna za moju pčelarsku radnju, za pčelinjak i za med. Pre pet godina sam počeo da se bavim ovim poslom i veoma sam zadovoljan, trenutno imam 120 pčelinjih društava, planiram da proširim na 300, 400, koliko mogu samostalno da radim. Posedujem i api komoru koja je već imala veliki broj korisnika, koji redovno dolaze ovde na Korušku kod mene da se inhaliraju vazduhom iz košnice, što je vrlo dobro za lečenje raznih respiratornih oboljenja, a naročito pomaže kod lečenja astme i bronhitisa, kako kod dece, tako i kod odraslih".


Foto prilog


Tagovi

Agencija za ruralni razvoj Sremska Mitrovica Petar Samardžić Dragan Majkić Aleksandar Žilić Marijana Todošković AWEB


Autorka

Verica Matić

Više [+]

Verica je administrator Agroklub portala. Diplomirani je menadžer u turizmu - master, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Veruje u tradicionalne vrednosti i digitalne trendove.


Partner

Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica

Svetog Dimitrija 6, 22000 Sremska Mitrovica, Srbija
tel: +38122610573, e-mail: info@arrsm.rs web: http://www.arrsm.rs/