Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prolećna setva
  • 28.02.2022. 15:00

Ukrajinska poljoprivreda: Šta će se desiti ako izostane prolećna setva?

Ukrajina je sa svojih 41,5 miliona hektara obradivog zemljišta ključna za globalnu poljoprivredu.

Foto: Depositphotos/panaramka.ukr.net
  • 4.034
  • 717
  • 0

"Setva kukuruza u Ukrajini bi mogla bi da bude neizvesna", izjavio je novinar Jurij Mikailov iz Kijeva za Successful Farming komentarišući aktuelne događaje u toj evropskoj zemlji u kojoj peti dan traje oružani sukob. 

Mikailov veruje kako će se prolećna sezona normalno odvijati na zapadu zemlje gde se, treba napomenuti, većinom uzgaja voće i povrće u plastenicima. 

Dominantno ratarstvo

Ukrajinu nazivaju žitnicom Evrope, a pored toga, ključna je za globalnu poljoprivredu. Ona ima više od 41,5 miliona hektara obradivog zemljišta koje pokriva čak 70 odsto čitave zemlje. Na najkvalitetniju crnu zemlju, poznatu kao černozem, otpada čak 25 odsto. Kako piše, agweb, u 2020. je ukrajinski poljoprivredni sektor generisao oko 9,3 odsto bruto domaćeg proizvoda. Ratarstvo dominira te čini 73 odsto poljoprivredne proizvodnje. 

Poznata po kvalitetnoj crnici (Foto: Depositphotos/Bogdan1970)

Glavni usevi u zemlji su suncokret, kukuruz, soja, pšenica i ječam. Globalno gledajući, ta je zemlja prva po uzgoju suncokreta. Pre ovog izvanrednog stanja, a prema procenama Ministarstva poljoprivrede SAD-a, u sezoni 2021/22. očekivalo se rekordnih 17,5 miliona tona te uljarice. Šesta je proizvodnji kukuruza sa takođe sada upitnom procenjenom od rekordnih 42 miliona tona. Šesto mesto u svetu zauzima i proizvodnjom ječma, sedmo uljane repice i deveto soje i pšenice. 

Proizvodnja je prvenstveno podeljena na dve grupe - poljoprivredni preduzetnici i domaćinstva. Prva čini 55 odsto BDP-a i sastoji se od 45.000 preduzeća. Drugu grupu čini više od četiri miliona domaćinstava koja u proseku obrađuju po 1,23 hektara zemlje, čineći gotovo 45 odsto BDP-a, podaci su Državne službe za statistiku Ukrajine. 

Domaćinstva obrađuju prosečno 1,23 ha zemlje (Foto: Depositphotos/photoquest7)

Valja spomenuti da je do prošle godine tamo trajao moratorijum na kupovinu poljoprivrednog zemljišta. U julu je on ukinut pa je zemljište dostupno za prodaju građanima i to do 247 hektara po pojedincu. Prema dosadašnjem planu, od 2024. godine, to će biti dozvoljeno i pravnim osobama koje će moći da kupe do 24.710 hektara.

Najviše izvoze kukuruz i suncokret

Udeo poljoprivrede u izvoznim prihodima porastao je sa 26 odsto u 2012. na 45 odsto u 2020. godini kada je dostigao vrednost od 22,2 milijarde dolara. Osnova je i dalje izvoz sirovina, uglavnom žitarica i uljarica. Suncokretovo ulje je drugi najveći izvozni proizvod nakon kukuruza, a vrednost mu je 5,8 milijardi dolara ili 7,6 odsto ukupnog izvoza. Takođe proizvodi značajne količine živine, krmnih i stočnih useva, krompira, šećerne repe kao i raznovrsnog voća i povrća.

Ove godine se predviđalo da će Ukrajina činiti 12 odsto svetskog izvoza pšenice, 16 odsto kukuruza, 18 odsto ječma i 19 odsto uljane repice.

Proizvodnja kukuruza u Ukrajini (Izvor: USDA)

Kada je reč o izvozu pšenice, većina te žitarice se isporučuje u jesen i nešto početkom zime. Izvoz kukuruza započinje u kasnu jesen i nastavlja se tokom prve polovine godine dok se suncokretovo ulje isporučuje tokom cele godine uz kraći sezonski pad u kasno leto. 

Raste neizvesnost u snabdevanju suncokretovim uljem zbog zatvorenih ukrajinskih luka

"Dakle, bilo kakvi poremećaji u trgovini verovatno bi se više osetili za kukuruz i suncokretovo ulje nego za pšenicu", navodi Džozef V. Glauber s Međunarodnog instituta za istraživanje prehrambene politike zaključivši kako postoji velika zabrinutost ako situacija poremeti prolećnu setvu.  


Tagovi

Ukrajinska poljoprivreda Uzgoj žitarica Prolećna setva Izvoz Poremećaj tržišta Oružani sukob


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.