Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz đubriva
  • 12.03.2022. 16:00

Ukrajina uvodi zabranu izvoza đubriva

Zbog ratnog stanja i za održavanje ravnoteže na domaćem tržištu značajnih mineralnih đubriva, uvode nultu kvotu za njihov izvoz. Odnosi se na azot, fosfor, kalijum i složena đubriva.

Foto: Depositphotos/s.telenkov
  • 315
  • 90
  • 0

Vlada Ukrajine uvodi zabranu izvoza đubriva, na svom je fejsbuk profilu danas objavio Roman Leščenko, ukrajinski ministar za agrarnu politiku i hranu.

Zbog ratnog stanja i za održavanje ravnoteže na domaćem tržištu značajnih mineralnih đubriva, uvode nultu kvotu za njihov izvoz. Odnosi se na azot, fosfor, kalijum i složena đubriva koja sadrže dva ili tri hraniva: azot, fosfor i kalijum kao i ostala. 

"Naglašavam da je ova zabrana obaveznog i privremenog karaktera i odnosi se na uspostavljanje ravnoteže određenih roba na domaćem tržištu i osiguravanje setvene kampanje, što je jako važno za sprečavanje prehrambene krize u Ukrajini i svetu", izjavio je Leščenko. 

U Ukrajini ni sada nisu svi snabdeveni potrebnim đubrivima, pesticidima, semenom, i gorivom. Postoje problemi sa isporukom, blokirana su skladišta, transport je onemogućen.

"Značajan deo skladišta trenutno se nalazi na područjima aktivnih sukoba. Mislim da će doći do značajnog nedostatka svega navedenog. Poseban problem je sa gorivom", u ekskluzivnoj izjavi za Agroklub opisao je Oleg Zahorodnaji glavni agronom ukrajinske grupacije "Agro Expert" jedne od najvećih tamošnjih dobavljača pesticida, semena i đubriva kao i agronom kompanije koja se bavi poljoprivrednom proizvodnjom u regiji Vinitcija.

Nestašica u globalnom snabdevanju azotom, kalijumom i fosforom mogla bi značajno da utiče na proizvodnju žitarica u mnogim delovima sveta i za 2021./22. i 2022./23. marketinške godine. 


Tagovi

Izvoz đubriva Zabrana izvoza Nulta kvota Rat u Ukrajini Roman Leščenko Cena đubriva


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.