Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pojava glodara
  • 03.01.2021. 09:00

Ukoliko niste, vreme je da delujete protiv glodara

Veliki broj poljoprivrednika koji se susretao sa problemom glodara, postupili su u skladu sa neophodnim merama dok oni koji još uvek nisu, stručnjaci savetuju da to što pre urade.

Foto: Julijana El Omari (ilustracija)
  • 273
  • 21
  • 0

Vremenski uslovi tokom ove godine pogodovali su učestaloj pojavi glodara u ozimim strninama pa su iz tog razloga nešto aktivniji u poređenju sa prethodnom sezonom.

Prema rečima Đorđa Glišića, višeg stručnog saradnika za zaštitu bilja u Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, PJ Bijeljina, specifično za ove štetočine je to što imaju visok potencijal za razmnožavanje. Ovo posebno dolazi do izražaja u povoljnim uslovima kao što su blage zime ili jeseni bez padavina.

"Takođe, ukoliko nema velike magle, mrazeva i kada su temperature iznad proseka, glodari će se javljati u velikom broju. Pri tom, redukovana obrada kod setve strnina, doprinosi njihovoj masovnijoj pojavi pa bi trebalo voditi računa o agrotehnici. Naročito je korisna primena dubokog oranja", objašnjava Glišić.

Voditi računa da ne dođe do trovanja ptica

Na početku zimskog perioda, hrane se uglavnom posejanim semenom gajenih useva, a nakon toga usmeravaju se na mlade, iznikle biljke pa tako ugrožavaju njihov sklop. Posle njih, na parceli ostaju takozvana prazna mesta koja su lako uočljiva.

Kako se rešiti voluharica u bašti, voćnjaku i usevima?

Stručnjaci savetuju da proizvođači redovno obilaze svoje njive, vizuelnim pregledom da uočavaju ima li aktivnih rupa i na taj način preventivno mogu zaštiti svoj rod.

"Kada je reč o zaštiti, najvažnija preporuka je da ako se utvrdi da ima više od deset aktivnih rupa po hektaru, obavezno je primeniti neke od registrovanih mamaca, odnosno, obaviti zaštitu sredstvima koja se nazivaju rodenticidi", ističe Glišić i dodaje da nakon unošenja mamaca u aktivne rupe, preporuka je da se one zatrpaju zemljom, kako ne bi došlo do trovanja ptica

Mere obavezno redovno sprovoditi

Veliki broj poljoprivrednika koji se susretao sa problemom glodara, postupili su u skladu sa neophodnim merama dok oni koji još uvek nisu, stručnjaci savetuju da to što pre urade.

Tokom zime štetočine su aktivne i na otvorenom i u zatvorenom, kako delovati?

Kao što smo ranije pisali, ove štetočine mogu uzrokovati trihinelozu i brojne druge bolesti kod domaćih životinja, ali i kod ljudi. Kako do toga ne bi došlo, obavezno je suzbijanje koje mora biti redovno inače će uspeh izostati zbog brojnosti njihove populacije ali i velikih troškova. Većina štetočina je dobro pokretljiva pa se stoga mora obratiti pažnja na sve površine.

Kada se rukuje sa hemijskim sredstvima, obavezno je nošenje zaštitnih rukavica. Ovo je potrebno i zbog mirisa čoveka koji glodari osete pa izbegavaju mamce. Njih bi trebalo menjati na svakih desetak dana.


Tagovi

Pojava glodara Đorđe Glišić Suzbijanje glodara Redukovana obrada Preventivne mere Rodenticidi Trovanje ptica Hemijska sredstva


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao