Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrar i BDP
  • 08.03.2018. 08:15

Učešće poljoprivrede u bruto domaćem proizvodu

"Prognoze su za 2018. godinu da će povećanje BDP biti između 3,5% i 4%, a kako suša do sada nikada nije bila dve godine za redom, možda će se ove pretpostavke i ostvariti", smatra ekonomista Vojislav Mirkov.

  • 535
  • 17
  • 0

Poljoprivreda u Srbiji u ukupnim proizvodnim delatnostima učestvuje sa 20% do 23%, odnosno oko jedne petine.  U kombinaciji sa prerađivačkom industrijom, taj procenat se kreće od 40% do 43%. Prema rečima minsitra poljoprivrede Branislava Nedimovića, da bi rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini bio 3,5%, poljoprivreda mora da ima rast od najmanje 7,25%, piše Makroekonomija.

Prošle godine je bilo planirano da se BDP poveća za 3,5%,  sa čim se složio i MMF. Međutim, prognoze su vremenom išle naniže, a kao glavni razlog navodi se što je proizvodnja električne energije smanjena zbog vremenskih neprilika i da je poljoprivredna proizvodnja manja zbog suše za skoro 10%.

"Prognoze su za 2018. godinu da će povećanje BDP biti između 3,5% i 4%, a kako suša do sada nikada nije bila dve godine za redom, možda će se ove pretpostavke i ostvariti", smatra ekonomista Vojislav Mirkov.

Poređenje Srbije sa Evropom

Da bismo naš BDP uporedili sa drugim evropskim državama i okruženjem, relevantan pokazatelj je BDP po stanovniku:

Tabela BDP
Razlika u apsolutnom iznosu se povećava između Srbije i evropskih država

"Iz tabele se vidi da smo mi skoro sa najnižim BDP po stanovniku u Evropi. Tabela pokazuje da ako BDP u Sloveniji poraste za 1%, kod nas bi taj rast trebalo da iznosi 3,44% kako bi povećanje bilo u istom iznosu, i tako redom do Luksemburga, kome 1% povećanje BDP po stanovniku iznosi 896 EUR-a ili naših 16,52%. Iz ove logike proizilazi da se razlika u apsolutnom iznosu povećava između Srbije i evropskih država", objašnjava Mirkov.

Foto: Lalmch / Pixabay


Izvori

Makroekonomija


Tagovi

BDP Srbija Evropa Poljoprivreda Vojislav Mirkov


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić