Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena đubriva
  • 17.09.2021. 18:00

UAN đubriva: Farmeri traže ukidanje antidamping mera jer je situacija neodrživa

Članovi udruženja Copa-Cogeca smatraju da su mere nepotrebna smetnja uvozu što rezultira niskim nivoom konkurencije, ali i nedostatkom proizvoda. Oglasili su se i proizvođači.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 145
  • 6
  • 0

Krovno evropsko udruženje poljoprivrednika Copa-Cogeca početkom meseca zatražilo je od Evropske komisije da odbaci antidampinške mere Evropske unije kada su u pitanju cene đubriva. 

Ističu kako one, naročito UAN rastvori azoti, konstantno rastu u svim zemljama EU. Pojašnjavaju kako je situacija posledica rastuće globalne potražnje đubriva i gasa kao i viših cena pomorskog prevoza, kao i nedovoljne konkurencije na domaćem tržištu.

"Međutim, glavni uzrok nekonkurentnosti na jedinstvenom tržištu EU je sprovođenje antidamping poreza na uvoz đubriva iz glavnih zemalja proizvođača, a koju je EK uvela 2019. godine", ističu. 

Pre dve godine ova je mera uvedena nakon pritužbe industrije đubriva, za koje u Copa-Cogeca-i smatraju da više nisu relevantne.

"Cene UAN-a su se u Evropi udvostručile u razdoblju 2017-18, a koje je uzeto kao referenca za tu odluku. Ali, poljoprivrednici zbog toga plaćaju više od 210 miliona evra svake godine za porez koji puni džepove evropskih proizvođača", ogorčeno komentarišu. 

Cene visoke, a nedostaje i proizvoda

Smatraju da su mere nepotrebna smetnja uvozu što rezultira niskim nivoom konkurencije, ali i nedostatkom proizvoda.

"Dakle, ne samo da cene rastu nego ni nema proizvoda na tržištu. Ova je situacija neprihvatljiva. Stoga smo još u aprilu tražili ukidanje mera, ali Komisija još uvek analizira zahtev", pojašnjavaju dodajući da trošak za UAN čini čak 40 odsto inputa za ratare, a ostale 26 odsto.   

Zaključuju kako nastavak antidamping mera sprečava funkcionisanje poštenog i transparentnog tržišta u vreme kada bi UAN mogao da pomogne u preovladavanju izazova koju zahteva održivost agrara. Pojašnjavaju i kako se ovaj rastvor jako dobro prilagođava korišćenju u tehnologijama za preciznu poljoprivredu koja omogućava bolju efikasnost. 

Zbog svega ovoga članovi Copa-Cogeca na društvenim mrežama koriste hashtag #DumpTheAntidumping kako bi izvršio pritisak na EK da preispita mere. 

Oglasila se i industrija

Zanimljivo, samo dan nakon njihovog saopštenja, stigao je svojevrstan odgovor udruženja Fertilizers Europe koji na svojim stranicama pišu kako evropski proizvođači đubriva deluju na globalnom tržištu te se zalažu za poštenu i otvorenu trgovinu. Podsećaju na razloge koji su doveli do mera koje je uvela EK, a onda dodaju kako se ovoga leta ta industrija suočava s drugačijom, vrlo izazovnom ekonomskom situacijom. 

"Gas, koji čini 60-80 odsto operativnih troškova ove industrije, zabeležio je rekordno visoke vrednosti, odnosno povećanje od 595 odsto godišnje. Istovremeno, razlika u cenama u EU i glavnom konkurentu, Rusiji, je velika, odnosno 15,49 $/mmBtu³ naspram ruskih 12 $/mmBtu³", ističu. 

Dodaju kako pored toga, u zemljama konkurentima ne postoje politike o ugljeniku što im dodatno otežava situaciju. 

"Tokom ovog problematičnog razdoblja, pozivamo Evropsku komisiju da ostane postojana i nastavi uspostavljeno sprovođenje uslova za pošteno tržišno takmičenje u gasnom i sektoru đubriva na EU tržištu", zaključuju u svom dopisu.  

Od Evropske komisije, prozvane sa obe strane, još uvek nema odgovora. 


Tagovi

Cena đubriva Antidamping mere Evropska komisija UAN đubriva DumpTheAntidumping Cena gasa


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.