Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poplave
  • 24.06.2020. 10:30
  • Kolubarski okrug, Valjevo

U valjevskom kraju 100 hektara najplodnije zemlje pod vodom

Više od 100 hektara poljoprivrednog zemljišta sa usevima, poplavljeno je u protekla 24 sata na području sela Divci i Valjevska Loznica u neposrednoj blizini Valjeva.

Foto: Sanja Dovečer
  • 213
  • 9
  • 0

Na području Valjeva u nedelju i ponedeljak palo je 39 litara kiše dok je na pojedinim seoskim područjima bilo i 109 litara kiše po kvadratnom metru. Na pojedinim mestima izlila se Obnica, ali su mnogo veće štete od bujice nastale na toku Kolubare nizvodno od Valjeva u selima Divci i Valjevska Loznica. Visina vode na pojedinim mestima dostizala je i 2,5 metara, pa su poplavljene brojne kuće sa pomoćnim objektima. 

Poplave u Zapadnoj Srbiji i vodostaji u porastu

Ipak, najveće štete nanete su usevima i to na površini od više od 100 hektara obradivog zemljišta na kome je bio zasejan kukuruz, ječam, pšenica, zob i lucerke. Poplavljen je i deo puta koji na kome su pre desetak dana počeli radovi na izgradnji brze sobraćajnice. 

Poplavljena najplodnija zemlja

Dragoljub Božić, potpredsednik Mesne zajednice Valjevska Loznica ispričao je da su problem sa nabujalom rekom počeli u ponedeljak u popodnevnim satima, a da je već u večernjim počela da se izliva Kolubara.

"Problemi su počeli tokom popodneva kada je Kolubara u Valjevu već bila maksimumu, a dodatne količine vode donela je Obnica, pa potom i reka Gradac koja se uliva nizvodno od samog gradskog jezgra. Na potezu od Divaca do Slovca poplavljeno je više od 100 hektara, to je najplodnija zemlja u ovom kraju i šteta će se tek utvrđivati. Dosta je površina bilo pod kukuruzom, ljudi su uložili velika sredstva za setvu, sada mogu samo da gledaju svoje njive i da plaču. Meteorolozi najavljuju da od srede neće biti više padavina", kaže Božić. 

U Valjevu bez vanrednih mera 

Povodom situacije sa izlivanjem reka, održan je i Štab za vanredne situacije grada Valjeva, ali je doneta odluka da se ne uvode vanredne mere, već da se za pojedinačne slučajeve građani obrate Odseku za vanredne informacije. 

"Za sad nema tačne procene o šteti. Zna se da je Obnica bujična reka, i to što je poplavila su uglavnom plavna područja, njive sa kukuruzom u selu Pričević. Imamo naznaka da bi moglo biti problema sa izlivanjem Kolubare u selu Valejvska Loznica gde je u blizini reke i pruga Beograd - Bar. Na štabu je bilo reči o tome sa predstavnicima JP Srbijavode i ako je tačna prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda da će od srede prestati padavine, to znači da nećemo imati ni većih problema sa tokom Kolubare na izlasku iz Valjeva", zaključuje dr Slobodan Gvozdenović, dosadašnji gradonačelnik Valjeva.

Regulisanjem rečnog korita Gruže spasiće se poljoprivredne oranice od poplava

Neposredno pre ovih velikih junskih padavina, uređen je deo vodotoka Obnice, pa u svom uređenom delu nije bilo većih problema sa protokom velike količine vode. Hidroakumulaciono jezero Stubo Rovni koje je napravljeno na reci Jablanici zaustavilo je veću količinu vode, tako da u samom gradu Valjevu nije bilo izlivanja kao ne tako davne 2014. godine.

Sprečiti scenario iz 2014. godine

Veći problemi nastaju nakon ušća Gradca u Kolubaru i nizvodno gde se nalaze sela Iverak, Popučke, Divci, Valjevska Loznica i gde, zbog konfiguracije terena, pri obilnijim padavinama dolazi do izlivanja Kolubare zbog većeg broja bujičnih potoka koji se ulivaju na tom području. 

Stručnjaci naglašavaju da je preventiva jedini način da se spreči repriza 2014. godine, ali dok se država oglušuje o savete struke, građani tu neodgovornost i nemar plaćaju sve skuplje.


Tagovi

Poplave Štete od bujica Obradivo zemljište Poplave u Valjevu Dragoljub Božić Obnica Slobodan Gvozdenović Izlivanje reke


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.