Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište hrane
  • 08.08.2022. 17:00

U Tursku stigao prvi brod sa žitom iz Ukrajine - kapetan pridobio pažnju

"Polarnet" natovaren kukuruzom konačno je stigao u tursku luku Derince posle šest meseci čekanja.

Foto: Depositphotos/AlexShadyuk (ilustracija)
  • 146
  • 24
  • 0

Prvi od nekoliko brodova koji su napustili Ukrajinu, u skladu sa sporazumu o deblokadi izvoza žita, stigao je danas na svoje odredište u Turskoj. Reč je o plovilu "Polarnet", koji je natovaren kukuruzom danas stigao u tursku luku Derince, izveštava Anadolu Ajansi.

Dolazak broda potvrdio je i ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba. Na svom tviter nalogu napisao je kako "ovo šalje poruku nade svakoj porodici na Bliskom istoku, Africi i Aziji: Ukrajina vas neće napustiti. Ako se Rusija bude pridržavala svojih obaveza, 'žitni koridor' će nastaviti da održava globalnu prehrambenu sigurnost."

Nakon šest meseci čekanja u ukrajinskoj crnomorskoj luci kapetan broda Ahmet Yusel Alibejler nije krio zadovoljstvo kada je konačno uplovio u krajnje odredište. Objasnio je kako je 11. februara dovezao 11.000 tona rasute uree u luku Černomorsk, ali nije stigao da se vrati pre izbijanja sukoba. Uspeli su da istovare svoj tovar i čekali na izlaz iz luke. Ostali su zarobljeni, jer više nije bilo sigurno da isplove. Objašnjava kako je situacija bila stresna te da pomorci šest meseci nisu videli svoje porodice i domovinu.

Kapetan je rekao da su pod koordinacijom Zajedničkog koordinacionog centra 5. avgusta dva broda isplovila iz luke Černomorsk i jedan brod iz Odesa, te napomenuo da su svoje putovanje obavili uz pomoć pratnje. Nakon inspekcije u Istanbulu omogućeno im je da pređu Bosfor i stignu u Izmitski zaliv.

Još tri broda natovarena kukuruzom isplovila iz Ukrajine

U kontaktu s lukom Derince počeće da iskrcavaju teret, jer su napravljene službene procedure za ulazak.

On je istakao da dug niz godina u ovome poslu, kojeg obavlja profesionalno, ali da je bio veoma zadovoljan kad je prošao ispod mostova na Bosforu. Srećan je što je napokon kod kuće zajedno sa posadom i žali zbog sukoba koji se odigrava, jer je mnogo puta išao u Rusiju i Ukrajinu prevozeći razne terete i bio dobro primljen.

Ukupno 12 brodova je dobilo dozvolu u okviru sporazuma o žitu između Ukrajine i Rusije, pri čemu deset ima dozvolu za odlazak, a dva su krenula ka Ukrajini. Oko 322.000 tona poljoprivrednih proizvoda napustilo je do sada ukrajinske luke, najvećim delom kukuruz, ali i suncokretovo ulje i soja, navodi AP.


Tagovi

Ukrajina Tuska Transport žitarica Transport kukuruza


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.