Džinovsku kobasicu, kojom su za sedam metara nadmašili sopstveni rekord od 2.029 metara, overen 2013. godine u Ginisovoj knjizi, napravilo je osam majstora od dve i po tone čistog mesa.
U Turiji kod Srbobrana održana je 36. manifestacija Kobasicijada, posvećena nadaleko poznatom turijskom delikatesu, koji je okupio oko 170 izlagača prvenstveno mesnih prerađevina, ali i vina i rakije, navodi se na sajtu Vlade Vojvodine.
"Turijska Kobasicijada iz godine u godinu podiže nivo organizacije i iz tog razloga pozivam organizatore-Udruženje turijske Kobasicijade i Opštinu Srbobran da iskoriste subvencije Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu za zaštitu geografskog porekla turijske kobasice", istakao je pokrajinski sekretar za poljoprivredu dr Vuk Radojević i podsetio da su to učinili i sremski kulen, vršačka šunka, vrbički beli luk, futoški kupus i begečka šargarepa.
Porodica Mihok iz Vrbice poznati prerađivač prolećnog belog luka
Turijska kobasica je jedinstvena i prave je veliki majstori po tradicionalnoj recepturi ovog kraja. Ovoga puta u Turiji je napravljena kobasica od dva kilometra i 36 metara, koja je tačno u podne, svečano predstavljena pred brojnim posetiocima.
Džinovsku kobasicu, kojom su za sedam metara nadmašili sopstveni rekord od 2.029 metara, overen 2013. godine u Ginisovoj knjizi, napravilo je osam majstora od dve i po tone čistog mesa.
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović koji je i zvanično otvorio ovu čuvenu gastroturističku manifestaciju u Turiji, ritualnim otkupom turijske brice (britve) za dinar kojom je presekao džinovsku kobasicu, poručio je da je važno razvijati brendove kao što je turijska kobasica, prenosi zvanični sajt pokrajinske Vlade.
Tagovi
Autorka