Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požar
  • 25.09.2020. 13:00
  • Pomoravski okrug, Rabenovac, Rekovac

U Rabenovcu kod Rekovca izgoreo ovčarnik sa životinjama

Sedmočlana porodica Đorđević, koja je živela od uzgoja i prodaje ovaca, za samo jednu noć ostala je bez svega što je godinama sticala i bez sredstava za život.

Foto: JumpStory
  • 475
  • 22
  • 0

U požaru, koji je prošlog petka uveče, zahvatio ekonomsko dvorište porodice Đorđević u Rabenovcu kod Rekovca, izgoreo je ovčarnik sa 50 ovaca i pomoćni objekat. Nadležni kažu da je uzrok požara kratak spoj koji je nastao kada su glodari pregrizli električni kabl. Povređenih nije bilo, ali je šteta velika pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da se ova porodica izdržavala upravo od prodaje ovaca.

Izgoreo ovčarnik, građa, šljiva za rakiju...

Sedmočlana porodica, koja je živela od uzgoja i prodaje ovaca, za samo jednu noć ostala je bez svega što je godinama sticala. Zahvaljujući angažovanju vatrogasaca sa tri kamiona iz Rekovca i Jagodine, požar se nije proširio na porodičnu kuću. Na sreću povređenih i nastradalih nije bilo.

"Oko osam sati uveče je izbio požar i u roku od deset minuta vatra se proširila na ceo tavan objekta. Ja sam ušao unutra i otvorio vrata ovcama da izađu, ali one nisu htele jer su se uplašile. Morao sam da pobegnem da ne bih i ja izgoreo. Izgoreo je ovčarnik od 450 kvadrata sa 50 ovaca romanovske i il de frans rase i pomoćni objekat od 100 kvadrata. Tu je bilo 16 kubika građe, 7.000 litara šljive u komini spremno za pečenje, mehanizacija i 2.500 bala sena", rekao je Đorđe Đorđević i dodao da je objekat bio napravljen od drvene građe jer je to prirodno okruženje ovcama, a u hodnicima su bile bale sena i drva za ogrev. Sve to lako gori i sve je izgorelo.

Porodica Đorđević sa ovim požarom izgubila je proizvodnju od koje je zarađivala

"Vatra je letela do naše kuće i obližnjih ali smo uz pomoć vatrogasaca i meštana uspeli da sačuvamo kuće."

Sve ispočetka

Ova porodica već 30 godina uzgaja ovce, a Đorđe farmu poseduje oko šest godina. Supruga Ivana, tromesečni sin Vukašin, otac Zoran, majka Milanka, brat Miloš u invalidskim kolicima, baba i on sada su praktično bez sredstava za život. Ostalo je još 26 ovaca koje su bile na ispaši i za njih moraju da se naprave torovi. Nakon što raščiste zgarište, Đorđevići kreću sve ispočetka.

Otvoren je i poseban račun za pomoć porodici Đorđević. Svako ko želi novac može uplatiti na račun Komercijalne banke 205-9011008219871-59 na ime Đorđa Đorđevića ili ga pozvati na telefon 064/55-311-54.

"Ja nemam drugo rešenje nego da krenem ponovo od nule, volju imam ali ne znam kako jer nemam sredstava. Šteta od požara je najmanje 40.000 evra."

Objekat nije bio osiguran

Porodicu je obišao i predsednik opštine Rekovac Aleksandar Đorđević koji je rekao da će opština pomoći koliko bude mogla jer ovaj kraj spada u nerazvijena područja. Na žalost, objekat nije bio osiguran.

Šta u slučaju naplate delimičnog iznosa premije osiguranja?

Đorđevići apeluju na sve ljude dobre volje da im pomognu koliko mogu, a naročito građevinske firme koje bi donirale materijal za izradu novog ovčarnika.


Tagovi

Ovčarnik Požar Izgorelo Đorđe Đorđević Apel za pomoć Osiguranje


Autorka

Jelena Lukić

Više [+]

Diplomirani novinar. Novinarstvom se bavi od 2001. godine. Cilj joj je da predstavi uspešne ljude koji se bave poljoprivredom.