Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požari
  • 27.07.2021. 18:00

U požaru na Sardiniji stradala stoka, usevi, farme, a ljudi su evakuisani

Jedan stočar rizikovao je život kako bi spasio svojih 400 ovaca, ali vatra je progutala njegovu štalu, dva konja i 180 bala sena.

Foto: Depositphotos/venommax8.gmail.com Bigstock/Henrickson
  • 119
  • 5
  • 0

Katastrofa bez presedana - ovim rečima opisuje se vatrena stihija koja je tri dana besnela italijanskom Sardinijom, na području grada Oristano. Na nekim područjima vatra još uvek tinja, javlja sardiniapost. Do sada je u požaru izgorelo više od 20.000 hektara šumskih i poljoprivrednih površina, a vatra je progutala kuće, stoku, farme i useve. Oko 1.500 ljudi evakuisano je iz svojih domova.

Kako bi se izborila sa vatrenom stihijom, Italija je od evropskih zemalja zatražila pomoć. Iz Francuske i Grčke stigli su kanaderi, a požar je gasilo njih sedam. Međutim, vreli jugozapadni vetrovi zakomplikovali su borbu sa plamenom.

Jedan stočar rizikovao je svoj život kako bi spasio svojih 400 ovaca, ali vatra je progutala njegovu štalu, dva konja i 180 bala sena, objavila je ANSA.

Nažalost, velik broj stoke uginuo je na području zahvaćenim požarom, ali tačan broj još uvek se ne zna. Povređene životinje prevezene su u veterinarske ambulante, a tamo su spašavane i divlje.

Predsednik sardinske regije, Kristijan Solinas zatražio je pomoć premijera Marija Draghija, u osnivanju fonda za oporavak u svrhu pošumljavanja. Međutim, nagađa se da će biti potrebno najmanje 15 godina za njihovu obnovu. Ista situacija je sa mediteranskim rastinjem, pašnjacima i maslinicima. Takođe, u požaru su uništene zalihe stočne hrane, poljoprivredne mašine i traktori.

Loše vreme podelilo je Italiju na dve strane. Na severu su grad, vetar i oluja opustošili polja, vinograde, voćnjake i farme dok se na jugu povrće i zasadi agruma suočavaju sa sušom i visokim temperaturama koje su pogodovale širenju požara od Sardinije preko Apulija sve do Sicilije. Tamošnja poljoprivredna gazdinstva štete broje u milionima evra.

Kako piše DW, požari su izbili i na severoistoku Španije u subotu veče, progutavši više od 3.000 hektara šume u ruralnom području 100 kilometara zapadno od Barselone. U međuvremenu taj dan izbio je veliki požar na jugu Francuske. Na terenu je bilo više od 1.000 vatrogasaca i hitnih službi, izjavio je tamošnji ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin

Opasnost od požara preti i Grčkoj gde se očekuju temperature do 44°C. Tamo je proteklih nedelja palo malo kiše, a najavljuju se i jaki vetrovi. 


Tagovi

Požari Italija Sardinija Vatra Suša Nastradala stoka


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.