Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nedimović sa poljoprivrednicima
  • 17.09.2016. 12:00

U najavi veći agrarni budžet

"Agrarni budžet u narednoj godini biće veći od ovogodišnjeg a tražimo modele kako bi obećano i ispoštovali. Ubrzo ćemo izaći sa merama za sledeću godinu: ulaganje u opremu, investicije i sve ono što donosi dodatu vrednost", rekao je ministar Branislav Nedimović na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu.

  • 2.736
  • 384
  • 0

Departman za ratarstvo i povrtarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu upriličio je savetovanje za poljoprivrednike sa tri teme: Zaštita bilja u prethodnoj sezoni i preporuke za novu, iskustva u proizvodnji pšenice i njeno razvrstavanje i agrarna politika i moguće mere.

Da saznaju više o tome kakvi su planovi Ministarstva poljoprivrede u budućnosti na savetovanju su se okupili brojni poljoprivrednici, predstavnici savetodavnih službi, kao i stručnjaci Poljoprivrednog fakulteta. Višesatno čekanje se na kraju isplatilo, pa su novinari bili u prilici da ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću postave nekoliko pitanja. Kao i uvek, počelo je sa agrarnim budžetom.

Prepuna sala na Poljoprivrednom fakultetu u NS

Da li će se nešto menjati kada je o agrarnom budžetu reč?

Mi trenutno razmatramo kako da povećamo kvantum našeg budžeta usmerenog ka poljoprivredi. Nekoliko izvora ćemo da koristimo. Prvo ćemo povećati prihode od izdavanja državnog zemljišta, a zatim ćemo pomoć potražiti od EBRD i Svetske banke. Ono što je izvesno, mi ispod ovog što je bilo u novcu nećemo ići. Mere koje ćemo primenjivati zavisiće od analiza koje ćemo uraditi u narednih mesec dana. Vrlo brzo ćemo izaći sa merama za sledeću budžetsku godinu: ulaganje u opremu, investicije i sve ono što donosi dodatu vrednost.

Problem neevidentiranog državnog zemljišta

Kako ćete izmeriti efekte državnih ulaganja po određenim parametrima? Gde ima efekta ulagati, a gde ne? Sledeće nedelje ćemo sa EBRD uraditi sektorske analize za svaki poljoprivredni proizvod, šta je u njega ulagano u prethodnom periodu, koju dodatu vrednost smo mi imali i da li je došlo do povećanja proizvodnje. I šta je najvažnije? Da li je ta povećana proizvodnja donela rezultate za ovu državu.

Nedimović i Radojević sa novinarima

Šta ćete uraditi po pitanju neevidentiranog državnog zemljišta?
Trenutno u zakup dajemo 460.000 ha državnog zemljišta. To je za 120.000 ha više nego lane. Po pitanju vrednosti to je više za 25,7 miliona evra. To je novac opredeljen namenski za poljoprivredu. Ubeđen sam da možemo da pronađemo još 100.000-150.000 hektara u korpusu kompletnog poljoprivrednog zemljišta koje je na raspolaganju u Srbiji i da njega ubacimo u čitav sistem na različite načine. Bilo kroz davanje na licitacijama, bilo kroz davanje po pravu prečeg zakupa, bilo na osnovu investicija. Fond se mora proširiti. Cilj je suzbiti uzurpaciju. Povećaćemo i kapacitete poljoprivredne inspekcije. Moramo da koristimo geografsko-informacioni sistem koji će nam u svakom trenutku reći čime država raspolaže i šta se na njemu radi. To će biti revolucionarna stvar. Moramo da znamo šta imamo i u čijim rukama se to nalazi.

Agencija za agrarna plaćanja i usklađivanje standarda

Godinama se prolongira akreditacija Agencije za agrarna plaćanja. Dokle se stiglo i šta možemo da očekujemo u budućnosti?
U ovom trenutku mi akreditaciju nemamo. Radimo na poboljšanju ljudskih resursa u Agenciji. Konkurs je završen. Selekcija i izbor kadrova će biti završeni do decembra. Tada ide njihova obuka. To je prva stvar koju moramo da uradimo da bismo dobili akreditaciju. Uz to moramo usaglasiti našu infrastrukturu sa evropskim standardima ISO 27001 i ISO 27002. Tada ćemo imati ne samo akreditaciju nego i otvoreno pregovaračko poglavlje 11.

Poljoprivredni stručnjaci i agrarni novinari

Izvoz suncokreta i govedine

Šta će biti sa izvozom suncokreta?

Nemamo nameru da sprečavamo tržište. Ima prostora za razgovor između poljoprivrednika i uljara. Ali ono što je važno mi moramo da donesemo zakon koji će regulisati tržište poljoprivrednih proizvoda. Bez njega sistemskog rešenja nema. Kada je reč o uredbi za sertifikaciju vozača u međunarodnom transportu (što je stvorilo probleme u izvozu suncokreta, prim. aut.) ona je trebalo da se primenjuje od 1. januara. Sva ministarstva rade na tome da se ti problemi otklone.

Kakva je situacija u vezi sa izvozom govedine? Prvi kontigenti bejbi bifa su krenuli prema Itaiji. U utorak ćemo sa ministrom poljoprivrede BiH regulisati način izvoza goveđeg mesa u tu zemlju. Priča nodularnog dermatitisa je za nama sa aspekta prometa goveđeg mesa.

Bilo je reči i o sezoncima

Kako ćemo urediti tržište sezonske radne snage? Nacrt propisa koji reguliše angažovanje sezonske radne snage je urađen. On će u javnost ići u narednih mesec - mesec i po dana. To radi ministarstvo rada, a mi ćemo dati podršku zbog regulisanja radno-pravnog statusa sezonske radne snage. Korist mora biti trostruka: za radnike, poslodavce i državu.

Ministar i pokrajinski sekretar za poljoprivredu

Uz Nedimovića, na Poljoprivrednom fakultetu prisutan je bio i pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević. Teško je setiti se kada su prva dva čoveka našeg agrara bili zajedno na javnom skupu. Doduše, bili su na javnim raspravama o izmenama Zakona o zemljištu Snežana Bogosavljević Bošković i Branislav Bogaroški, ali potpuno polarizovani što, naravno, nije iznedrilo novi kvalitet. U odnosu na pomenutu ministarku Nedimović pokazuje više energije, argumenata, hoće da sasluša, ne plaši se "da stane na crtu" novinarima. Dobar početak. Nadamo se da će takav biti i nastavak i epilog. To će umnogome zavisiti od rasporeda snaga u vladi tj. koliko će premijer i ministar finansija biti spremni da saslušaju i prihvate argumente Nedimovića na osnovu "inputa iz baze".

Naslovna fotografija: vojvodina.gov.rs


Povezana biljna vrsta

Suncokret

Suncokret

Sinonim: - | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potiče iz Amerike (Meksiko, Peru). Najpre je uzgajan kao ukrasna biljka, seme je korišteno za ishranu ptica, a ljudi su jeli jezgro iz semena. 1840. godine je prvi put... Više [+]

Tagovi

Agrarni Bužet Branislav Nedimović Vuk Radojević Poljoprivredni Fakultet EBRD Svetska banka Ministarstvo poljoprivrede Vlada Srbije Pokrajinska vlada Savetovanje Poljoprivreda Agronomija Izvoz Suncokret Govedina Italija BiH Zakup zemljišta


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."