Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rad u polju
  • 22.07.2022. 15:00

U Italiji na njivi umrla dva poljoprivredna radnika - traže zabranu rada po najvećim vrućinama

Visoke temperature su opasne po ljudsko zdravlje, a radnici nisu ugroženi samo u Italiji. Da li je Evropa pripremljena za ovakvu situaciju?

Foto: Depositphotos/ ilixe48 (ilustracija)
  • 223
  • 50
  • 0

Nisu samo usevi pogođeni vrelim talasom i sušom, još više su u opasnosti radnici u poljoprivredi. Sve je veći broj žalbi na rad u najtoplijem delu dana. Najviše su ugroženi u Italiji i Španiji.

Smrt vreba na poljima

U Italiji je u pojedinim regijama rad u toku podnevnih vrelih sati, dakle od 12:30 do 16 - zabranjen. U tom periodu visoke temperature predstavljaju pretnju po zdravlje ljudi. To se posebno odnosi na jug zemlje.

Regija Apulija je uvela ovu zabranu nakon što je mladi, 27-godišnji nadničar iz Malija 2021. godine posle napornog rada u polju na plus 40 stepeni Celzijusa, pao ničice i umro. Afrička zajednica tada je tražila da se ova odluka primeni i na druge regije. Ali, to se nije dogodilo. 

Ove godine nedavna smrt dvojice radnika starosti od 20 i 57 godina koji su radili na poljima Kalabrije i Kampanije, na temperaturama višim od 40 stepeni ponovo je uzburkala javnost, jer tamo nije uvedena zabrana. To je pokrenulo lavinu i u drugim regijama da se zabrani rad u najtoplijem delu dana. Upućeni su pozivi da se uvede za celu teritoriju ove države.

Evropa treba da se prilagodi vrućini

Radnici u poljoprivredi ne mogu pobeći od vrelog talasa i ne mogu uključiti klima uređaj kako bi se zaštitili. U Španiji sve veći broj njih umire na otvorenom zbog delovanja visokih temperatura, prenosi Politico.

Na poljima su najčešće migranti (Foto: Depositphoto/ChiPhoto)

Evropski pristup radu na visokim temperaturama u fokus stavlja nepripremljenost zemalja na ovakvu situaciju i vremenske uslove. Za očekivati je da će se taj trend nastaviti, a osim onih u poljoprivredi, pogođeni su i drugi radnici na otvorenom, kao i u vrelim zatvorenim prostorima kao što su kuhinje i livnice.

Procena Međunarodne organizacije rada je da će do 2030. godine oko dva odsto radnih sati biti izgubljeno zbog prevelike vrućine ili zbog usporavanja izazvanih vrućinom.

Zaštitite se!

Mučnina, dezorijentisanost, nesvestica i smrt su posledice dugotrajnog izlaganja visokim temperaturama. Kako bi se zaštitili ne treba biti izložen direktnoj sunčevoj svetlosti od 10 do 17 časova. Potrebno je piti dovoljno tečnosti, najbolje vode ili čaja koji hladi (čaj od mente). Izbegavati gazirana i pića bogata šećerom, kao i alkohol. Potrebno je jesti što laganije obroke podeljene u više porcija u toku dana.

Naporan fizički rad obavljati u jutarnjim satima od četiri do sedam, i u večernjim posle 17 časova. Budite u hladu, zatvorenim, zamračenim i rashlađenim prostorijama. Ako vozite izbegavajte putovati u najtoplijem delu dana.


Tagovi

Radnici u poljoprivredi Vrućina Radnik na polju Zabrana rada Umro na polju Zaštita od vrućine


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.