Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZPP
  • 12.05.2015. 13:30

U EU jednostavnije do podsticaja za ozelenjavanje!

Ministri EU sastali su se 11. maja na Poljoprivrednom veću, radi postizanja dogovora u vezi s pojednostavljenjem ZPP pravila reformi i legislative eko proizvodnje.

Foto: depositphotos.com,
  • 79
  • 4
  • 0

Kako teče primena Zajedničke poljoprivredne politike u EU? Komisija je reformisala GMO pravila. To će da omogući državama članicama Unije da zabrane svojim farmerima korišćenje GM hrane za stoku, iako je na nivou EU to odobreno.

Zemlje će morati da opravdaju takve zabrane drugim argumentima, osim zdravlja i zaštite okoline, koji moraju da budu usklađeni s međunarodnim i zakonima EU. Ni ekološka udruženja, ni GM industrija se ne slažu s tim planovima. Zeleni kažu da nema demokratije u takvoj GM autorizaciji, a industrija, uključujući i farmere, tvrdi da će ovo uništiti unutrašnje tržište i nauditi tržišnim odnosima sa trećim zemljama. Pošto su EU farmeri zavisni od uvoza stočne hrane, moglo bi da dođe i do nestašica.

Komisionar za poljoprivredu, Fil Hogan potvrdio je da postoji mogućnost produživanja obveznog navođenja porekla mlečnih i drugih proizvoda u narednim sedmicama. Ministri su se 11. maja sastali na Poljoprivrednom veću, radi dogovora o pojednostavljenju ZPP pravila reformi i legislative eko proizvodnje.

I poljoprivreda utiče na globalno zagrevanje

Džeremi Rifkin, osnivač i predsednik Organizacije za ekonomske trendove, izneo je mišljenje o trećoj industrijskoj revoluciji i potrebi razvijanja održive i ekološki utemeljene poljoprivredne proizvodnje.

"Klimatske promene su bukvalno slon u sobi i najgora kriza s kojom moramo da se suočimo" rekao je Rifkin tvrdeći da je poljoprivreda odgovorna za trećinu emisija gasova koje stvaraju globalno zagrevanje. Ovo podupire i koncept treće industrijske revolucije gde farmeri koriste tehnologiju da bi uravnotežili proizvodnju s ekološkom oznakom.

Rifkin je osudio upotrebu hemikalija u obradi zemlje i podržao finansijsku pomoć farmerima u prelasku na ekološku i organsku poljoprivredu. "Farmeri moraju da budu ohrabreni da proizvode energiju na svojim farmama za biokonverziju (pretvaranje organske materije u energiju), solarne panele i vetrenjače", izjavio je za Rifkin za ViEUws.

Copa Cogeca insistira na jednostavnim pravilima ZPP-a

Evropska organizacija poljoprivrednika, Copa Cogeca insistira na reviziji ZPP-a jer kako kažu, nije u redu da farmeri gube prava na plaćanja ukoliko naprave grešku prilikom prijave, jer su pravila sprovođenja Zajedničke poljoprivredne politike prilično nejasna.

Predsednik Copa Cogeca radne grupe za ozelenjavanje i direktna plaćanja, Udo Hemerling upozorio je na to da je neprihvatljivo da farmeri rizikuju da izgube prava na podsticaje prilikom prijave mera za ozelenjavanje okoline koje nudi Zajednička poljoprivredna politika. On je naime siguran da će prilikom prijava nastati mnogo grešaka jer su pravila suviše komplikovana. S tim se slaže čak i komisionar za poljoprivredu EU, Fil Hogan.

"Mere ozelenjavanja su vrlo birokratizovane, a njihovo pojednostavljenje učinilo bi lakšim postizanje željenih efekata na okolinu i prelazak s konvencionalne na ekološku poljoprivredu. Stoga, pozdravljamo namere komisionara Hogana i aktivno ćemo u njima učestvovati. Takođe, on je već saslušao naše predloge prilikom zahteva za odlaganje roka za ovogodišnje prijave", ističu u organizaciji Copa Cogeca.

"Na primer, treba da razjasnimo definiciju trajnih travnjaka i da pojednostavnimo pravila koja su u vezi s područjima ekološkog fokusa, kako bismo izbegli to da poljoprivrednici moraju da izbace iz proizvodnje deo zemljišta. Smanjenja i plaćanja kazni prilikom ozelenjavanja, takođe, moraju da se preispitaju". "Veliki problem za farmere je gubitak prava na plaćanja, pa čak to može da bude i do 30 %" upozoravaju iz Copa Cogeca, i dodaju da "prilike iz programa ruralnog razvoja, takođe, moraju da budu otključane i objašnjene, s ubrzanjem odobrenja preostalih programa".

Foto: depositphotos.com, @ridofranz


Tagovi

GMO pravila Farmeri Hrana za stoku Zaštita okoline Zajednička poljoprivredna politika Copa Cogeca Džeremi Rifkin Fil Hogan Hemikalije Finansijska pomoć ZPP Industrijska revolucija Okolišne mere Udo Hemerling Ozelenjavanje okoline Ruraln


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃