Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najveća bundeva
  • 16.10.2022. 18:00

U dve nedelje srušen rekord najteže bundeve u SAD-u, ali ne i svetski

U SAD-u je takmičenje u proizvodnji teških bundeva skoro kao nacionalni sport i mnogi se trude da na njima predstave rezultate svoga rada.

Foto: Facebook/RonanFowler
  • 300
  • 55
  • 0

Takmičenja za gigantsko povrće je uvek privlačilo uzgajivače i brojne posmatrače. Bundeve su svojim dimenzijama, bojom, izgledom veliki izazov za one koji ih uzgajaju, jer se tokom vegetativne sezone treba potpuno posvetiti dobijanju ogromnih primeraka.

U samo dve nedelje dva uzgajivača ovog povrća uspela su da obore nacionalne rekorde.

Novi rekord oboren posle dve nedelje

U SAD-u je takmičenje u proizvodnji teških bundeva skoro kao nacionalni sport i mnogi se trude da na njima predstave rezultate svoga rada. Prvo je Guardian izvestio da je pre dve sedmice penzionisani poljoprivrednik Skot Andrus uspeo da obori nacionalni rekord. Proizveo je primerak težak 1.158 kilograma.

Tada je otkrio da je biljci potrebno dati sve najbolje, a to se posebno odnosi na đubrivo, kao i to da ove biljke troše ogromne količine vode. Kako bi uspeo u svom poduhvatu čak je zanemario i pecanje, omiljeni hobi, a pomogli su mu rođaci i prijatelji.

Ovaj poljoprivrednik iz Klarenca, blizu Bufala, nadao se da će proizvesti najtežu bundevu u državi Nju Jork, ali je na kraju postao nacionalni prvak. Ali samo na dve nedelje.

Novi rekord od 1.161 kg

Učitelj hortikulture Travis Džindžer iz Anoke u Minesoti postavio je novi američki rekord za najtežu bundevu nakon uzgoja džinovskog primerka teškog 1.161 kilogramaNew York Post navodi da je izmerena na 49. Svetskom prvenstvu u vaganju bundeva u Half Mun Baju, južno od San Franciska.

Prevoz je trajao 35 sati. Džindžer je naglasio da Minesota ima dobre uslove za rast ovih biljaka, ali da su proleća problematična.

Svetski rekord drži uzgajivač iz Italije za najteži primerak koji je težio 1.225,61 kilogrma i upisan je 2021. godine u Ginisovu knjigu rekorda.


Povezana biljna vrsta

Bundeva

Bundeva

Engleski naziv: Gourd, Squash, Pumpkin | Latinski naziv: Cucurbita maxima Duchesne

Bundeve su jednogodišnje biljke, a izvorno dolaze iz Amerike. Danas se uzgajaju kultivisane vrste u toplim područjima sveta, a dozrevaju u kasnu jesen. Koren je vrlo razgranat i... Više [+]

Tagovi

Bundeva Gigantsko povrće Ginisova knjiga rekorda Najteža bundeva Svetski rekord


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.