Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičji grip
  • 09.02.2021. 07:30

U Bugarskoj eutanazija 160.000 pataka, a bavarske farme u karantinu

Prema novim informacijama, slučajevi zaraze ptičjim gripom su prijavljeni na dve farme u Bugarskoj. U Nemačkoj je uveden karantin, a u Vijetnamu su izdata upozorenja zbog visoko patogenih vrsta.

Foto: Depositphotos/WindNight
  • 61
  • 24
  • 0

Bugarska će eutanazirati više od 160.000 pataka nakon izbijanja ptičjeg gripa na dve farme, a o kojoj je vrsti reč, još uvek nije poznato. Međutim, smatra se da je tip H5N8 koji preovladava u Evropi.

Kako piše reuters, do pojave bolesti je došlo u objektima istog vlasnika, a nalaze se u gradu Slavjanovo, na severu zemlje, u Podunavskoj ravnici. Tu je prošle nedelje izbila zaraza i na farmi sa više od 99.000 koka nosilja.

Tamošnja agencija za bezbednost hrane izjavila je da ne postoji tehnološka veza između ta dva gazdinstva i apeluje da poljoprivrednici u toj regiji svoju živinu drže zatvorenom.

"Ovo je zabrinjavajuće. Reč je o velikim ekonomskim gubicima", rekao je Ivan Jordanov, koordinator regionalne jedinice ova agencije. Dodao je da će se nastaviti klanje životinja na zaraženim farmama.

Karantin u Bavarskoj

Nakon izbijanja ovog virusa je u nemačkom okrugu Bajrot u Bavarskoj u krugu od tri kilometra uvedena zabrana puštanja živine na otvoreno, a kako bi se sprečilo širenje na domaće životinje. Osim toga, područje posmatranja je u krugu od 10 kilometara, a ove zone zabrane se protežu i u okrug Forhhajm.

Kako piše agrarheute, zbog mera biološke sigurnosti ulaz u živinarske objekte je dopušten samo u čistoj zaštitnoj odeći, a cipele moraju da se dezinfikuju neposredno pre ulaska kako se ne bi uneli patogeni.

Na drugom kraju sveta, u Vijetnamu, javili su se visoko patogene vrste ptičjeg gripa i to H5N1 i H5N6 u čak 14 provincija, objavila je njihova Vlada na svojoj internet stranici. Do sada je u toj državi usmrćeno više od 100.000 grla živine kako bi se zaustavilo širenje ovog virusa, a rizik je i dalje visok na što upozoravaju vlasti. 


Tagovi

Ptičji grip Virus Bugarska Eutanazija Vijetnam Nemačka


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.