Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berzansko trgovanje
  • 12.06.2020. 09:00

U berzanskom trgovanju od sada i poljoprivrednici ravnopravni učesnici

Novi Zakon o robnim berzama omogućiće poljoprivrednim proizvođačima, mlinarima i prerađivačima da se štite od cenovnog rizika, da dobiju bolju cenu za svoju robu, odnosno da planiraju nabavku.

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 154
  • 6
  • 0

Na snagu je stupio Zakon o robnim berzama, kojim više nijedna ustanova koja nije registrovana kao berza ne može da se bavim takvim poslovanjem. Ranije, u našoj zemlji, ovakav zakon nije postojao. I dok su se pojedini poljoprivredni proizvođači požalili da više ne mogu da dođu do dobre cene i potrebne količine prometovane robe, nadležni smatraju da se konačno uvodi red, prenose Večernje novosti.

Usvojen Zakon o robnim berzama!

"Od sada, svi koji budu hteli da trguju, da objavljuju cene, moraće da se registruju kao berza. Poljoprivrednici, takođe, mogu da budu ravnopravni učesnici u trgovini, a ne samo velike kompanije. Novi zakon se odnosi najviše na one koji su organizatori tržišta, da snose tu odgovornost", rekao je za Novosti Miloš Janjić, direktor Produktne berze u Novom Sadu.

Zaštita od cenovnog rizika

Kako se navodi na sajtu Produktne berze Ad Novi Sad ključna novina je garantovanje svih berzanskih transakcija koje će biti zaključene posredstvom robne berze. Ovaj sistem funkcionisaće na principu zbirnih namenskih računa i garantnih depozita. Pored spot tržišta biće omogućena terminska trgovina putem zaključivanja "forward" ugovora. Ovo će omogućiti poljoprivrednim proizvođačima, mlinarima i prerađivačima da se štite od cenovnog rizika, da dobiju bolju cenu za svoju robu, odnosno da planiraju nabavku.

Sigurnost - efekat primene Zakona o robnim berzama

Za sve nedozvoljene radnje su propisane kaznene odredbe. Na ovaj način se prvi put na robno tržište uvodi red u načinu objavljivana cena i podataka u vezi sa robom koja je u prometu na tržištu, naglašeno je na sajtu novosadske berze.

Dostupne i kvalitetne informacije

Kako dalje prenose Novosti, prema rečima Janjića, kada neko prodaje sto tona kukuruza mora da postoji neka garancija da će ta roba biti isporučena i da će biti dobrog kvaliteta. Poenta berze je u tome da postoje dostupne i kvalitetne informacije.

"Svako ko organizuje berzu mora da ima posebne, namenske račune. Kad neko uplati novac za robu, te pare stoje dok se žitarice ne isporuče i ne proveri njihov kvalitet. Novac ne može da propadne, jer će biti kod nas dok se ne završi trgovanje", rekao je Janjić.


Tagovi

Produktna berza Miloš Janjić Novi Sad Berzansko trgovanje Poljoprivrednici Promet žitarica Zakon o robnim berzama


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]