Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredno zemljište
  • 05.09.2019. 13:00

U Bačkoj Topoli do sada vraćeno 6.212 hektara otetih njiva

Najveći pomak u vraćanju oduzete imovine u naturalnom obliku od početka godine zabeležen je u poljoprivrednom zemljištu, mahom u Vojvodini.

Foto: Bigstockphoto/budabar
  • 161
  • 6
  • 0

Prošlogodišnja Uredba Vlade Srbije o kriterijumu za utvrđivanje površine poljoprivrednog i šumskog zemljišta u postupku oduzete imovine omogućila je da bivši vlasnici ili naslednici takvog zemljišta oduzetog u postupku komasacije, odnosno arondacije, lakše dođu do svoje imovine, ako ne u lokalnoj samoupravi u kojoj žive, a ono u susednim.

Od početka restitucije vraćeno je 54.745 hektara i 47 ari 

Za vraćanje oduzete imovine, stari vlasnici ili naslednici, uglavnom iz Vojvodine, podneli su 8.600 zahteva kojima se potražuje poljoprivredno zemljište koje je bilo predmet komasacije.

Od početka restitucije vraćeno je 54.745 hektara i 47 ari poljoprivrednog zemljišta, a samo u prvih osam meseci ove godine 14.711 hektara i 75 ari.

Najviše poljoprivrednog zemljišta ove godine u Vojvodini vraćeno je opštini Bačka Palanka - 766 hektara, pa na teritoriji lokalne samouprave Bačka Topola - ukupno 6.212 hektara, što je 3.366 hektara više nego na kraju prošle godine.

U Rumi je od početka godine vraćeno 803 hektara, u Novom Sadu 618, Novom Bečeju 419, Plandištu 383, Kuli 345, Subotici 294, prenosi Dnevnik. 

Od 45 lokalnih samouprava u Vojvodini samo u dve - Sremskim Karlovcima i Petrovadinu - nije vraćen nijedan hektar poljoprivrednog zemljišta, dok je u preostale 43 rešenjem Agencije za restituciju vraćano oduzeto poljoprivredno zemljišta u prvih osam meseci ove godine.


Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Vraćanje zemljišta Restitucija Poljoprivredno zemljište


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D