Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cene hrane
  • 09.01.2023. 15:00

U 2022. srušen rekord u svetskim cenama hrane - najviše svih vremena

FAO indeks cena u decembru pao je na 132,4 boda, što je pad od 1,9 odsto u odnosu na novembar. No i dalje su vrlo visoke.

Foto: Depositphotos/Wavebreakmedia
  • 82
  • 10
  • 0

Globalne cene hrane pale su deveti mesec zaredom u decembru, iako su, kada se pogleda čitava 2022. dosegle rekordan nivo, pokazali su podaci Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO). 

Prvo su skočile u martu prošle godine, odmah nakon što je počeo rat između Rusije i Ukrajine, globalno važnog dobavljača pšenice i ulja u kulinarstvu.

Događaji u mesecima koji su sledili, a ponajviše blokada crnomorskih puteva dodatno su uticali na vrednosti. 

FAO izveštava da je indeks cena u decembru pao na 132,4 boda, što je pad od 1,9 odsto u odnosu na novembar. Bio je i jedan odsto niži nego u decembru 2021.

No, ukupno je bio 14,3 odsto veći u 2022. u poređenju sa prethodnom godinom jer je dosegao 143,7 bodova, što je najviša vrednost svih vremena, od početka beleženja 1990. godine.

Pad vrednosti biljnih ulja

Pad indeksa u decembru podstaknut je naglim padom međunarodnih cena biljnih ulja, zajedno sa određenim padom za žitarice i meso, ali smanjen blagim povećanjem za šećer i mlečne proizvode, stoji u saopštenju FAO. 

"Stabilizacija cena prehrambenih proizvoda je dobrodošla nakon dve vrlo nestabilne godine", rekao je glavni ekonomist FAO-a Maksimo Torero u izjavi.

"Važno je i dalje pratiti što se događa i fokusirati se na smanjenje globalne prehrambene nesigurnosti s obzirom na to da su svetske cene hrane i dalje na visokim nivoima", naglasio je.

Mnoge osnovne namirnice su blizu rekordnih vrednosti, a Torero je istaknuo cene pirinča koje su u porastu te da je još uvek mnogo rizika povezanih sa budućim snabdevanjem. 


Tagovi

FAO Maximo Torero Cene hrane Rekordne cene Stabilizacija cena Cena ulja


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao