Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska hrana
  • 02.06.2020. 13:30

U 2019. godini izvezeno preko 13.000 tona organskih proizvoda

Najviše organskih proizvoda se tradicionalno izvozi na tržište država Evropske Unije. Smrznuta malina je ostala i u 2019. godini na prvom mestu po količini i vrednosti ostvarenog izvoza, slede je koncentat od jabuka, zatim smrznuta kupina i višnja.

Foto: JumpStory
  • 101
  • 4
  • 0

Prema podacima Uprave za carine u 2019. godini iz Srbije je izvezeno 13.284 tona organskih proizvoda, a vrednost izvoza je iznela 29.75 miliona evra, od čega voće i proizvodi od voća čine preko 28,7 miliona evra. Podaci o vrednosti izvoza konstantno rastu iz godine u godinu, a oni prate i povećanje površina pod organskom proizvodnjom, kao i porast broja organskih proizvođača, rečeno je iz asocijacije Serbia Organica.

U Srbiji za godinu dana površine pod zasadima organske hrane uvećane za 45 odsto

U poređenju sa prethodnom godinom ukupna vrednost izvoza je uvećana za oko 2,3 miliona evra, a u prethodnih četiri godina, za preko 11 miliona evra.

Najveći izvoz u Nemačku

Najviše organskih proizvoda se tradicionalno izvozi na tržište država Evropske Unije, a najveću vrednost izvoza Srbija ostvaruje već godinama sa Nemačkom, pa je u 2019. godini ona iznosila skoro trećinu ukupne vrednosti izvoza. Posle Nemačke najviše organskih proizvoda je prethodne godine izvezeno u Holandiju, Francusku, Italiju, Poljsku, SAD,  Austriju i Belgiju.

Smrznuta malina je ostala i u 2019. godini na prvom mestu po količini i vrednosti ostvarenog izvoza, slede je koncentat od jabuka, zatim smrznuta kupina i višnja.

Regulative sertifikacije

Da bi organski proizvodi mogli da se plasiraju na inostranom tržištu potrebno je da budu sertifikovani u skladu sa regulativom država u koju se izvozi, tako da su proizvođači u Srbiji, koji se bave izvozom organskih proizvoda,  osim u skladu sa domaćim propisima sertifikovani i u skladu sa propisima EU, NOP-u (za tržište USA), BIOSUISSE (za švajcarsko tržište) i drugim propisima/standardima, podseća Serbia Organica.

Kako sertifikovati organsku proizvodnju

Kontrolu i sertifikaciju u organskoj proizvodnji u Srbiji obavljaju ovlašćene kontrolne organizacije, a za 2020. godinu Ministarstvo poljoprivrede ovlastilo je šest kontrolnih organizacija. 

Kako smo ranije pisali, po hektaru biljne proizvodnje podsticaji su veći za 120 odsto u odnosu na konvencionalnu, a cena organskih prizvoda nekada je dva i tri puta viša nego proizvoda koji su iz konvencionalne proizvodnje. 


Tagovi

Organski proizvodi Izvoz proizvoda Serbia Orgganica Sertifikacija Organska proizvodnja Izvoz u Nemačku Organski proizvodđači


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!