Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mapiranje parcela
  • 18.12.2020. 10:00

U 13 opština mapiranje i analiza potencijala napuštenih državnih oranica

Uprava u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), drugu godinu zaredom realizuje projekat sa ciljem mapiranja napuštenog poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini koje predstavlja veliki potencijal za nove investicije i razvoj poljoprivrednog sektora.

Foto: Marija Jandrić Stanišić
  • 177
  • 46
  • 0

Republika Srbija, usled bogatih zemljišnih resursa i povoljne klime ima veoma pogodne uslove za poljoprivrednu proizvodnju i poljoprivreda svakako predstvlja vitalni sektor srpske privrede. Učešće poljoprivrede u nacionalnom BDP-u u 2018. godini iznosio je 6,2 odsto, a spoljno trgovinska razmena u istoj godini dostigla je 4,6 milijardi evra što je za 15,8 više od petogodišnjeg proseka, a 15,9 odsto ukupne radne snage zaposleno je u poljoprivredi, navodi se na sajtu Uprave za poljoprivredno zemlište.

Mapiranjem i uzorkovanjem napuštenog državnog zemljišta do bolje iskoristivosti

Kako smo ranije pisali, ova Uprava u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), drugu godinu zaredom realizuje projekat sa ciljem mapiranja napuštenog poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini koje predstavlja veliki potencijal za nove investicije i razvoj poljoprivrednog sektora.

Neobrađeno do 350.000 hektara obradivog zemljišta i livada

Kako bismo povećavali i unapredili konkurentnost i produktivnost veoma je bitna efikasna upotreba resursa, a najpre efikasna upotreba zemljišta. Procenjuje se da u Republici Srbiji svake godine ostane neobrađeno između 200 i 350 hiljada hektara obradivog zemljišta i livada, dok je površina napuštenih pašnjaka znatno veća.

Upravo zbog ovakvih podataka projekat "Jačanje ruralne konkurentnosti i produktivnosti u agrobiznis sektoru" fokusirao se na identifikaciju napuštenog poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, kao velikog potencijala za privlačenje novih investicija i razvoj poljoprivrednog sektora, pre svega u delu koji se bavi organskom proizvodnjom.

Zemljište za organsku proizvodnju, komasaciju i pošumljavanje

Aktivnosti koje Uprava za poljoprivredno zemljište sprovodi tokom trajanja projekta su:

  1. Identifikacija napuštenog poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu pogodnog za organsku proizvodnju kroz:
  • Mapiranje napuštenog zemljišta u državnom vlasništvu putem informacionog sistema Uprave za poljoprivredno zemljište;
  • Provera napuštenog poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu, u odabranim jedinicima lokalnih samouprava po postavljenim parametrima, na terenu i identifikacija parcela pogodnih za organsku proizvodnju;
  • Kontrola plodnosti tla za organsku proizvodnju u skladu sa Pravilnikom o kontroli i sertifikaciji u organskoj proizvodnji i metodama organske proizvodnje i javno predstavljanje podataka u informacionom sistemu Uprave za poljoprivredno zemljište.

Za podsticanje organske proizvodnje neophodno uključenje i lokalnih samouprava

      2. Identifikacija napuštenog poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu pogodnog za komasaciju kroz:

  • Analizu potencijala i pružanje preporuka za konsolidaciju zemljišta u odabranim jedinicama lokalnih samouprava sa napuštenim zemljištem u državnoj svojini.

      3. Identifikacija napuštenog poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu pogodnog za pošumljavanje kroz:

  • Analizu potencijala pošumljavanja u svrhu podizanja vetrozaštitnih pojaseva na državnom zemljištu u AP Vojvodina;
  • Utvrđivanje registra poljoprivrednih parcela u državnom vlasništvu koje se preporučuju za pošumljavanje i uspostavljanje vetrozaštitnih pojaseva.

     4. Unapređenje politika upravljanja napuštenim poljoprivrednim zemljištem kroz:

  • Analizu najboljih praksi upravljanju napuštenog poljoprivrednog zemljišta;
  • Pripremu pravilnika u skladu sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu.

Projekat se realizuje u 13 jedinica lokalnih samouprava koje su odabrane na osnovu relevantnih parametara i to u Valjevu, Ubu, Osečini, Lajkovcu, Mionici, Ljigu, Čačku, Gornjem Milanovcu, Lučanima, Ivanjici, Irigu, Vršcu (Veliko Središte) i u Nišu (Medijana).


Tagovi

Mapiranje zemljišta Komasacija Uprava za poljoprivredno zemljište Analiza zemljišta Organska poljoprivreda Pošumljavanje


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...