Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Turske carine
  • 24.05.2020. 07:30

Turska uvela dodatne carine na više od 800 proizvoda, na meti i poljoprivredna mehanizacija

Nove carine kojima je cilj da uspore rast trgovinskog deficita do 20. septembra biće 30 odsto, a ako se stanje popravi moglo bi da se od 1. oktobra smanji na 25 odsto.

Foto: JumpStory
  • 200
  • 8
  • 0

Prema novoj odluci predsednika Turske, Redžepa Tajipa Erdogana, objavljenoj u službenom glasniku, ta zemlja uvela je dodatne carine u visini do 30 odsto na uvoz više od 800 proizvoda, uključujući radnu i poljoprivrednu mehanizaciju.

Nove carine kojima je cilj da uspore rast trgovinskog deficita do 20. septembra biće 30 odsto, a ako se stanje popravi, moglo bi da se od prvog oktobra smanji na 25 odsto. 

Kako piše Menafn, snažan pad izvoza tokom pandemije virusa korona doveo je do ponovne zabrinutosti zbog spoljnotrgovinskog bilansa Turske, dok je pad rezervi Centralne banke doprineo zabrinutosti zbog nemogućnosti države da servisira spoljni dug.

Trgovinski deficit ove zemlje povećao se u aprilu za 13,4 odsto na 3,4 milijarde dolara, pri čemu je izvoz pao više od 40 odsto. Trgovinski deficit naglo se povećao na 4,92 milijarde dolara u martu, podaci su Centralne banke.

Novih 700 ha pod leskom

"Uvoz neće biti lak, prednost dajemo domaćoj proizvodnji", rekao je ministar finansija Berat Albajrak dodavši da će Ankara sprovoditi dugoročne programe sufinansiranja za industrijski sektor, te dodao i kako će efikasnije sprovoditi zamene s drugim valutama.

I poljoprivredne mašine na meti većih carina

Tako se osim građevinskog materijala, rezervnih delova u automobilskoj industriji, raznih hemikalija, proizvoda od čelika i gvožđa i brojnih drugih, na meti našla i poljoprivredna mehanizacija, piše Haberturk.

Ovo je spisak mehanizacije čija se carina povećala:

  • Mašine za pripremu i obradu zemljišta;
  • Mašine za setvu;
  • Mašine za branje voća i razvrstavanje;
  • Kosilice i ostali dodaci za uređenje travnjaka;
  • Uređaji koji odvajaju i čiste jaja, kao i ostale mašine u živinarstvu;
  • Uređaji za mužu mleka i ostala oprema u govedarstvu;
  • Oprema za vino i voćne sokove;
  • Mašine koji se koriste u šumarstvu (valjci);
  • Oprema koja se koristi u pčelarstvu.

Kako piše u saopštenju, dodatna povećanja ne odnose se na zemlje s kojima je već sklopljen neki trgovinski sporazum, poput Carinske unije.

Turska uvozi gotovo sve poljoprivredne proizvode

Turska je 2018. godine iz celog sveta uvezla robe u vrednosti od 223 milijarde dolara, što je smanjenje od 7,9 odsto u odnosu na prosek prethodnog četvortogodišnjeg razdoblja (242 milijarde dolara), a uvozi gotovo sve poljoprivredne proizvode.

Ne baš lak put za našu rakiju do Evroazijskog tržišta

Prema izveštaju lokalnih medija o uvozu prehrambenih proizvoda u Turskoj, gotovo se svi takvi proizvodi uvoze u zemlju zbog neoliberalne poljoprivredne politike. Izveštaj otkriva da se pšenica i kukuruz uvoze iz Rusije, pirinač iz Rusije i SAD-a, mahunarke poput pasulja i leblebija iz Indije, Meksika i Kanade, te meso iz Poljske, Francuske i Bosne i Hercegovine.


Tagovi

Turska Carine Trgovinski deficit Mehanizacija Poljoprivreda Uvoz


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.