Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna mehanizacija
  • 12.12.2021. 16:00
  • Turska

Turska četvrta na svetu po izvozu traktora - okreću se električnim verzijama

Turska je, kao kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, harmonizovala legislativu u vezi sa proizvodnjom poljoprivredne mehanizacije i može da proizvodi bilo kakvu poljoprivrednu mašinu za bilo koju oblast.

Foto: Bojan Kecman
  • 1.086
  • 272
  • 0

Rešenost turskih vlasti da, u svetskim okvirima, još više budu prepoznatljivi u oblasti poljoprivrede, ogleda se i u proizvodnji i izvozu traktora i priključnih oruđa. Turska je globalno na 15-om mestu po izvozu poljoprivredne mehanizacije, a traktora na visokom četvrtom mestu, odmah iza Sjedinjenih Američkih Država, Kine i Indije.

Izvoz premašio milijardu dolara

Na šestom je mestu u svetu, po pitanju razvijenosti i veličine poljoprivredne proizvodnje. Vrednost proizvodnje traktora u 2019. godini, iznosila je 1,78 milijardi dolara, a vrednost izvoza u 137 zemalja sveta prošle je godine iznosila milijardu i 83 miliona dolara. Od toga se 508 miliona dolara odnosilo na traktore, a 575 miliona dolara na izvoz priključnih oruđa.

Turski traktor Bašak 5120 pravi proboj na srpsko tržište

S druge strane, za uvoz traktora su turski poljoprivrednici i kompanije potrošili 239, a za uvoz opreme 252 miliona dolara.

Ova je zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, pa je harmonizovala legislativu u vezi s proizvodnjom poljoprivredne mehanizacije, u skladu sa EU standardima i može da proizvodi bilo kakvu poljoprivrednu mašinu za bilo koju oblast, od vlažnih do suvih, aridnih, područja.

Koriste domaću sirovinu za izradu

Omer Kuloglu, inženjer mehanike i televizijski novinar kaže da je u Turskoj pet velikih kompanija koje proizvode tu vrstu mehanizacije. 

Kuloglu s ponosom priča o domaćoj proizvodnji mehanizacije

"Ukupno je u ovoj industriji zaposleno 21.000 radnika, a godišnje se prodaje oko 50.000 traktora. Ono što je najvažnije jeste činjenica da je Turska skoro samoodrživa po pitanju snabdevenosti sirovinama za njihovu proizvodnju.

Koriste se domaće sirovine i dobavljači zbog čega smo među vodećim zemljama u svetu, kada je reč o izvozu mehanizacije, a prvi u evropskim okvirima", kaže Kuloglu.

Nije važan klimat

Turski proizvođači mehanizacije imaju iskustva u zadovoljavanju različitih potreba kada su u pitanju agroekološki uslovi pa je moguće da se u Turskoj kupe mašine širokog spektra delovanja koje mogu da obezbede proizvodnju u takvim, različitim, uslovima. Na primer, berač pamuka se ne proizvodi nigde u Evropi, već u Turskoj. Razlog je nedostatak agroekoloških uslova na našem kontinentu za proizvodnju te biljne kulture.

Isto tako, turska mehanizacija je među najboljim u svetu za rad na obradivim površinama manjeg obima, istakao je Kuloglu.

Budućnost pripada električnim pogonima

U budućnosti, proizvodnja u turskim fabrikama, sve više će da se okreće razvoju električnih traktora pa se, krajem ove godine, naglašava ovaj inženjer mehanike, očekuje prezentacija traktora koji će zauzimati sve više mesta na tržištu. Na taj način smanjiće se i upotreba fosilnih goriva i emitovanje ugljen dioksida.

Među najboljima u svetu za rad na manjim površinama

Električni traktori proizvode se u saradnji sa svetski poznatim brendovima, a cilj je da turski poljoprivrednici, i u toj oblasti, budu konkurentni sa kolegama iz ostalih zemalja.

Zato je sigurno da će biti "posla" za električne i ostale traktore ako se uzme u obzir da se u Turskoj, za poljoprivrednu proizvodnju, koristi 22 miliona hektara zemljišta.


Tagovi

Turska mehanizacija Omer Kuloglu Električni traktor Turska Made in Turkey Izvoz mehanizacije Turska poljoprivreda


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić