Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajinska kriza
  • 03.03.2022. 12:00

Tržište žitarica divlja: Cene pšenice bi mogle da pređu 400 evra po toni?

Zbog zatvorenih crnomorskih luka i sankcija cene žitarica, gasa i nafte dostižu istorijske rekorde. Mnoge zemlje panično gomilaju zalihe.

Foto: Depositphotos/artiemedvedev
  • 4.205
  • 726
  • 0

Zbog Rusko-Ukrajinske krize cene žita rastu, a osnovni razlog je poremećen saobraćaj u Crnom moru. Najnovije informacije govore i o tome da je ruska vojska juče zauzela Herson, stratešku crnomorsku luku. Trgovina žitom i prolećno naručivanje nisu mogući, objavio je Agrarheute. Smanjuju se globalne zalihe pšenice, kukuruza, ječma, nafte i gasa na neodređeno vreme. Cene pšenice su u sredu porasle na 380 evra što ukazuje na ogromnu neizvesnost i oskudicu.

Sukob je doveo do povećanja troškova poljoprivrednih proizvoda. Ukrajinske luke ostaju zatvorene do kraja sukoba, dok Rusija ostaje izolovana od međunarodne zajednice. Prema podacima Matif-a, u Parizu je u sredu zabeležen porast za ugovore o pšenici za 28,75 evra po toni na 380 €/t, a majski ugovor popeo se za 18 evra na 358,25 €/t. Cena novog useva porasla je sa jednog evra na 307 €/t. Za kukuruz je porasla sa 15 na 355 evra, a novim rodom trgovano je nepromenjeno za 264 evra.

Kretanje cena žitarica na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Pored svega, u Ukrajini je ugrožena prolećna setva jarih žitarica i kukuruza koju poljoprivrednici ne mogu obaviti. 

Cene su dostigle svoj istorijski maksimum kako sukob eskalira. Na tržištu fjučersa u SAD-u, prvi ugovor za pšenicu je u sredu naveče kotiran na 1.059 centi po bušelu. To je 75 centi više nego dan ranije i mogući dnevni limit i maksimum od 14 godina. One kukuruza su porasle su za osam centi na 734 centa po bušelu.

Otežana kupovina pšenice i ječma

Trgovci žitom prijavljuju brojne zahteve za otkup žitarica evropskog, američkog i južnoameričkog porekla kao alternativu pšenici i kukuruzu iz Rusije i Ukrajine. Kina je naredila lokalnim uvoznicima da brzo osiguraju zalihe ječma i kukuruza, kao i zalihe gasa i nafte.

Egipat, najveći svetski uvoznik pšenice, proteklih dana je bezuspešno pokušao da završi dva tendera za otkup pšenice koji su na kraju otkazane zbog nedostatka crnomorskih ponuda. Francuska i SAD su ponudile pšenicu po 400 dolara po toni.

Luka u Odesi zatvorena je prvog dana invazije (Foto: Depositphotos/kaetana)d

Porasle su i cene ječma. U sredu je stočni ječam na veletržnici u Hamburgu kotiran po ceni od 340 evra po toni što je novi rekord i takođe rezultat blokade crnomorskih luka. Ukrajina i Rusija su odgovorne za 18 odnosno 13 odsto svetskog izvoza ječma.

Kina je nedavno dozvolila uvoz pšenice iz Rusije, a slična situacija bi mogla biti i sa ječmom.

Cene kukuruza na evropskom tržištu su ove sedmice izuzetno porasle, a evropski se prodavao po enormno visokim iznosima.

Cene gasa su dostigle rekordne nivoe

Cene nafte su u sredu skočile na osmogodišnji maksimum. Brent sirova nafta porasla je na preko 113 dolara po barelu, najviše od juna 2014. godine, što je više od 40 odsto ove godine. Sirova nafta još nije predmet sankcija, trgovci su nervozni oko kupovine, skladištenja ili otpreme one iz Rusije.

Cene gasa u Evropi su porasle, zbog bojazni da bi sankcije EU protiv Rusije uskoro mogle uticati na njegovu isporuku. 

Energetska kriza: Biogas ključan za EU agrar - poljoprivrednicima državna pomoć?

Ovo povećanje će povećati troškove proizvodnje mineralnih đubriva. Mnogi proizvođači đubriva su masovno smanjili proizvodnju što je pogoršalo krizu na tom tržištu. Ako se ovome doda da je Rusija jednog od najvećih svetskih izvoznika, one mogu još više rasti.


Tagovi

Tržište žitarica Cene Fjučers tržište Cene pšenice Cena kukuruza Rekord Ukrajina Rusija Kriza Oskudica


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.