Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konjsko meso
  • 23.10.2019. 15:00

Trkački konji završili u klanici - mučeni dok su čekali klanje

Velika istraga u Australiji pokazala je kako oko 500 trkačkih konja mesečno bude zaklano, iako pravila nalažu kako im nakon povlačenja iz trka treba naći novi dom. Pre klanja, konji su mučeni.

Foto: Pixbay/Pexels
  • 980
  • 33
  • 0

Državne vlasti Kvinslanda, u Australiji, istražuju šokantno klanje oko 500 trkačkih konja mesečno u klanici u kojoj se ove plemenite životinje muče pre nego što ih pretvore u meso za ljude i životinje.

Vlasti su otvorile istragu protiv Meramista, jednog od samo dva pogona u Australiji sa licencom za proizvodnju i izvoz konjskog mesa za ishranu ljudi, objavila je u utorak premijerka Kvinslanda, Anastasija Palaščuk, ponovivši da je bila zgrožena onim što je videla, navodi RT

Konjima povučenim iz trka, treba naći novi dom

Klanje trkačkih konja u Australiji nije protivzakonito, ali je u suprotnosti sa pravilima organizacije Racing NSW-a prema kojima se konjima povučenim iz trka treba naći novi dom, navodi abc.net. koji je i sproveo ovu istragu. 

"Dobrobit životinja odgovornost je svakoga i moja vlada neće dozvoliti okrutnost prema životinjama", rekla je Palaščuk novinarima, ističući kako Kvinsland ima najstrože zakone protiv surovosti prema životinjama u čitavoj Australiji. 

Istraga je pokazala i da su pojedini konji nezakonito prevoženi preko državnih granica kako bi bili zaklani, a ne udomljeni. 

Konji su mučeni pre ubijanja

Skrivene kamere i snimak od hiljadu sati, pokazali su kako radnici konje tuku i zlostavljaju, više puta im prinoseći pištolje uz glavu kako bi ih uspeli ubiti. Drugi su udarani i trpe strujne udare dok su zatvoreni u boksu u kojem čekaju klanje.

Snimljeno je i kako jedan od radnika više puta zabija kapiju u grupu konja, a drugi konje udara crevom

Raskrinkani: Na farmi koja proizvodi mleko za veliku korporaciju okrutno mučili telad

Pol Mek Grejvi, veterinar i profesor za ponašanje životinja, zgrožen je ovakvim postupcima za koje smatra da su odvratni. "Apsolutno je neprihvatljivo da na ovaj način možemo postupati sa sportskim konjima", izjavio je sa suzama u očima. 

Pre nego su zaklani, vlasnicima donosili ogromnu zaradu

Identiteti konja otkriveni su preko mikročipova, a žalosno je što je utvrđeno da su zaklani konji osvojili ukupno pet miliona dolara za svoje vlasnike, putem nagrada, pre nego što su poslati u klanicu. Konjske trke u Australiji su industrija vredna milijardu dolara, a svake godine u nju uđe 14.000 ždrebadi. 

Iz kompanije Meramist meso se otprema u Evropu, Japan i Rusiju radi ishrane ljudi, ali i kao deo sirovine za hranu životinja. Ironično je kako je neka od vrsta hrane za životinje, namenjena za trkačke hrtove. Meso se takođe isporučuje uzgajivačnicama i prodavnicama za kućne ljubimce.

Ostavili ga u blatu, a do tada zarađivao 300.000 dolara

Australijske trkačke vlasti insistiraju na tome da zaklano bude samo 0,4 do 1 odsto od 8.500 konja koji svake godine budu povučeni iz trka, ali oni koji regulišu taj broj, priznali su kako nisu u stanju držati korak čak ni sa pravilom da se svaki konj prati od rođenja do penzionisanja, a nakon toga ih ni ne traže. 

"To se mora promeniti", rekao je Brendan Parnel, izvršni direktor Racing Queenslanda. "Nacionalni program sledivosti konja je presudan, uključujući sistem za praćenje kretanja konja nakon što se povuku iz trka", zaključio je. 


Tagovi

Mučenje konja Trkaći konji Konjsko meso Klaonica Istraga


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.