Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žene na selu
  • 06.07.2021. 16:00
  • Severnobanatski okrug, Vojvodina, Sajan, Kikinda

Tribina "Žene žive i na selu" - cilj sačuvati tradiciju

Kampanja "Žene žive i na selu" koja za cilj ima osnaživanje žena iz seoskih sredina Srbije, počela je 2019. godine statusnom konferencijom u Domu Narodne skupštine Republike Srbije u Beogradu.

Foto: Kampanja "Žene žive i na selu"
  • 140
  • 85
  • 0

Na petoj tribini "Žene žive i na selu" koja je održana u Sajanu, opština Kikinda, vredne žene ovog malog banatskog mesta približile su zainteresovanima svoj rad i aktivnosti, kao i kulturu, običaje i folklor ovog kraja.

Predsednica KUD "Adi Endre" Šara Benjocki i jedna od organizatora žetelačkih svečanosti izjavila je da su svi ovde kao jedna porodica, jer svi imaju samo jedan interes, a to je da sačuvaju tradiciju i sve ono što je naše.

"Izuzetno mi je drago što imamo ekipe i iz Iđoša i Kikinde, koje nam pokažu šta je njihovo tradicionalno, jer ne samo da svaki narod ima svoje običaje nego i svako selo. Ovo je prilika da na jednom mestu vidimo i upoznamo više različitih običaja", istakla je Benjocki.

"Osluškujemo potrebe naših meštanki"

Brigita Keri, predsednica sajanskog ogranka Kolping društva Srbije naglasila je da je osnovni cilj njihovog društva osnaživanje žena u ruralnoj sredini.

"Godine 2001. ovde u Sajanu je osnovan prvi Kolping centar u Srbiji. Mi osluškujemo potrebe naših meštanki i tek tada dobijamo ideje, kada čujemo čime žene žele da se bave, mi organizujemo određenu aktivnost ili kurs. Tako smo organizovali i kurs krojenja i šivenja i dobra stvar je što kada su žene završile taj kurs, dobile su sertifikate i mogle su da se zaposle u nekim gradovima na primer, u Adi, Senti i drugim mestima i na taj način smo osnažili žene pošto znamo da ovde u Sajanu nema takvog posla", naglasila je Keri.

Položaj žena na selu: Nevidljiva radna snaga

Kampanja "Žene žive i na selu" koja za cilj ima osnaživanje žena iz seoskih sredina Srbije, počela je 2019. godine statusnom konferencijom u Domu Narodne skupštine Republike Srbije u Beogradu.

Tokom 2019. i 2020. godine održano je ukupno 18 tribina. Ovu kampanju organizuju, Udruženje građana HBO Color Media Events i Centar za lokalnu demokratiju, pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, u saradnji sa Color Media Communications, i uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, AMS-a i POŠTE Srbije. 


Tagovi

Žene na selu Kampanja Tribina Žene žive i na selu Šara Benjocki Brigita Keri


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)