Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tehnologija i/ili tradicija
  • 16.11.2019. 18:00

Treća zelena revolucija na pragu - može li robot zameniti farmera?

Primena automatiozovanih rešenja u sektoru poljoprivrede činjenica je koja dolazi. Može li robotika zameniti farmera na poljima? Mogu li automatizovani procesi poljoprivredu učiniti atraktivnom i privući mlade na selo?

Foto: Depositphotos/sompong_tom
  • 211
  • 7
  • 0

Razvojem IT industrije i njenom širokom primenom počinje i priča o "pametnoj poljoprivredi". To je sinonim koji se veže za upotrebu informaciono komunikacionih tehnologija u različitim sektorima poljoprivredne proizvodnje. Mnogi kritičari smatraju da upravo IT sektor poljoprivredu vodi u tzv. Treću Zelenu Revoluciju.

Treća zelena revolucija je na pragu

Primena senzora, geopozicioniranja sistema, analize velike količine podataka (enlg. Big Data), bespilotnih letelica, dronova, robota... stvarnost je koja se u svetskim privrednim granama dešava upravo sada. Primena navedenih resursa u poljoprivredi bazirana je na njihovom unapređenju poljoprivredne proizvodnje, sa posebnim naglaskom na optimalnu upotrebu poljoprivrednih resursa.

Proizvođači traktora udružuju snage - DataConnect postaje novi standard industrije?

Primarni cilj upotrebe informacionih tehnologija i robotskih rešenja na farmama je optimizacija troškova i brzi povrat investicionih ulaganja. Pored toga, primenom ovih sredstava redukuje se rad farmera, a njemu ostavlja prostora za strateško promišljanje i rad na investiranju i unapređenju proizvodnje. Najčešće se tehnološka rešenja koriste u sadnji/setvi, berbi, kontroli korova, planiranju.

"Pametna rešenja" za kontrolu korova

Korovi i borba protiv istih iziskuju vreme, resurse i pravovremeno delovanje. U tom procesu kompanije BAYER i BASF kreirali su tehnološka rešenja u obliku robotskih uređaja koji ulaskom na parcelu snimaju sistem korova. Softverskim rešenjem razvrstavaju korove od useva i pravovremeno deluju.

Robot za uništavanje korova smanjuje upotrebu herbicida za 20 puta

Ovakav način aplikacije herbicida dosta je delotvorniji i efikasniji za proizvođača. Tome doprinosi i način aplikacije koji je cenovno dosta efikasniji jer se materija aplikuje direktno na telo korova ne zahvatajući biljku. Ovakav način apliciranja je prihvatljiviji i sa fitosanitarnog aspekta proizvodnje jer herbicid ne dolazi u direktan kontakt sa biljkom, a i aplikacija herbicida je optimalna jer je određena površina tretirana tačno određenom potrebnom količinom herbicida. Ovakvi roboti su većinom napajani solarnim panelima i u mnogim radnjama su dosta efikasniji od rada farmera.

"Mekana ruka" za branje plodova

Primena robotike i informacionih sistema u poljoprivredi posebno mesto zauzima u ubiranju plodova, posebno plodova koji su mehanički zahtevni za berbu. Najbolji primer iz prakse je robot SWEEPER. Ovaj robot nastao je kao partnerstvo između Wageningen University & Research, uzgajivača paprike De Tuindershoek BV Holandiji, Univerziteta Umea u Švedskoj, Univerziteta Ben-Gurion u Izraelu i Istraživačke stanice za uzgoj povrća i Bogaerts Greenhouse Logistics iz Belgije.

Robot ubere malinu za 10 sekundi i jeftiniji je od običnih berača?

Ogledi koji su izvedeni putem ovoga robota u stakleniku na paprici pokazuju da je njegova uspešnost ubiranja plodova u 24 efektivne sekunde 62%. Prognoze su da će se radna efektivnost ovoga robota u sledećih četiri do pet godina povećati uz dodatne modifikacije.

Digitalizacija: povratak ili odlazak sa sela

Prognoze su da će roboti u nadolazećem periodu imati značajnu ulogu u razvoj poljoprivredne proizvodnje i njenog optimizovanja. Pored toga, zbog tehnoloških karakteristika mogu biti idealna zamena farmerima za nedostatak radne snage uzrokovane migracijama stanovištva.

Zbog pomeranja starosne granice, roboti mogu biti idealna platforma za pomoć starijim farmerima u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Nadalje, zbog svoga vrlo preciznog rada roboti i digitalna rešenja su mnogostruko efikasnija u primeni.

U EU se dnevno zatvori 1.000 farmi!

Informacione digitalne platforme i robotska rešenja mogu biti idealno rešenje za povećanjem atraktivnosti bavljenja poljoprivredom. Na taj način moguće je aktiviranje mladih farmera i buđenje njihovog poduzetničkog duha. Informacione tehnologije u mnogim situacijama mogu biti most između farmera i tržišta proizvoda.

Na kraju svih navedenih činjenica, ostaje vrlo važno pitanje: Da li roboti mogu zameniti farmerovo iskustvo, nadoknaditi njegov instinkt u prognoziranju različitih pojava na farmi, starteški planirati i projektovati inovacije?!


Tagovi

IT poljoprivredna rešenja Robotizovana poljoprivreda Atraktivnost poljoprivrede Tradicija i/ili tehnologija Pametna poljoprivreda Roboti u poljoprivredi


Autor

Admir Hodžić

Više [+]

Magistar agronomije, sa orijentacijom na ruralni razvoj, inovacije i proizvodnju zdravstveno ispravne hrane. Istražuje, analizira i deli zanimljive agro teme.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u