Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz žitarica i uljarica
  • 21.10.2017. 08:30

Transport robe preko Dunava koče problemi

Srbija se suočava sa brojnim problemima u izvozu žitarica i uljarica preko Dunava, ali postoje razlozi za investiranje u lučku infrastrukturu.

Foto: UN FAO
  • 201
  • 7
  • 0

Zemlje Crnog mora imaju sve veću ulogu na globalnom agro tržištu, pa je utoliko veći značaj intenzivnog razvoja lučke infrastrukture u zemljama regiona, rečeno je na agro-logističkom forumu "Dnjepar-Dunav-Crno more" u Kišinjevu u Moldaviji.

Postoje razlozi za investiranje

Miloš Milovanović, menaždera FAO (Organizacija za hranu i poljoprivredu) i EBRD projekata (Evropska banka za obnovu i razvoj) u Srbiji rekao je da visok kvalitet zrna i višegodišnji rast izvezenih količina žitarica i uljarica iz Srbije predstavljaju veliki podsticaj za investiranje u skladišne i logističke kapacitete na Dunavu. Tome doprinosi i mogućnost transporta od Crnog mora do Severnog mora zahvaljujući Panevropskom koridoru VII.

Prepreke za veći transport

Analiza rečne infrastrukture u Srbiji pokazala je da postoje prepreke za povećanje transporta robe preko Dunava.

"U pitanju su složene procedure za dobijanje dozvola za izgradnju u lukama, nejasna veza između vlasništva i upravljanja lukama, neorganizovan plovni put Dunava, visoki porezi i takse, kao i zastarela rečna flota. Prioritetni ciljevi su da se pojednostavi i ubrza proces investiranja u luke, da se razdvoje terminali u lukama, da se obnovi rečna flota i da se pokrene međunarodna inicijativa za regulisanje vodotoka Dunava, što bi omogućilo i plovidbu rečno-morskih brodova od 3.000 do 5.000 tona", rekla je Sunčica Savović, generalni sekretar udruženja "Žita Srbije".

Foto: UN FAO


Tagovi

Sunčica Savović Miloš Milovanović FAO EBRD projekat Dunav Lučka infrastruktura


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.