Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrivi D.O.O.
  • 07.11.2021. 12:00

Transparentnost povećava efikasnost u upravljanju lanca snabdevanja

U cilju postizanja vrhunskog kvaliteta proizvoda, uz obezbeđivanje sigurnosti hrane i sledljivosti proizvodnje, firma AGRIVI razvila je rešenje za upravljanje poljoprivrednim lancem nabavke - digitalnu platformu AGRIVI 360.

Foto: Agrivi
  • 236
  • 218
  • 0

U poslednje vreme transparentnost je u svim segmentima života postala veoma popularan pojam. Kada je reč o proizvodnji hrane, sve je više tražena od strane krajnjih potrošača, kao i od prerađivačke industrije u procesu upravljanja lanca snabdevanja. 

Da bi proizvele određenu robu poput hrane, pića, toaletnog papira, pelena ili odeće, prerađivačke firme moraju obezbediti dovoljnu količinu sirovina, poput useva isporučenih u dogovoreno vreme, po dogovorenoj ceni i proizvedenih na osnovu zadatih standarda kvaliteta.

Saradnja između prerađivača i poljoprivrednika teži situaciji u kojoj su obe strane na dobitku. Tako sa jedne strane prerađivači mogu dogovoriti određenu količinu useva prema unapred definisanoj ceni i određenim standardima kvaliteta, dok sa druge, poljoprivrednici ovakvom saradnjom ostvaruju korist tako da se unapred obezbede da će prodati određenu količinu svojih proizvoda po određenoj ceni.

Kako obezbediti efikasno upravljanje lanca snabdevanja?

Osiguravanje kontinuiranog snabdevanja usevima i smanjenje rizika proizvodnje uz istovremeno postizanje kvalitetne, efikasne i održive proizvodnje izazov je sa kojim se suočavaju sve prerađivačke firme. Upravo u ovom slučaju transparentnost igra važnu ulogu u uspostavljanju efikasnog upravljanja lanca snabdevanja i to kroz dve ključne tačke:

  • pružanje vertikalne integracije lanca snabdevanja i izvora useva (poljoprivrednika) i
  • praćenje ugovora i planova proizvodnje u stvarnom vremenu.

Jedan od glavnih razloga zašto prerađivačke firme žele da ostvare potpunu transparentnost lanca snabdevanja je upravljanje svim poljoprivrednicima u svom portfoliju putem centralizovane platforme koja im omogućava tačan uvid u procese proizvodnje useva u bilo kom trenutku.

Saradnja između prerađivača i poljoprivrednika teži situaciji u kojoj su obe strane na dobitku

Oni prerađivači koji imaju uvid u proizvodnju u stvarnom vremenu po svakom usevu, sorti i polju lako mogu da planiraju prinos i na osnovu toga da predvide potencijalne razlike u prinosu. Ne samo da lanac snabdevanja zahteva transparentnost u pogledu praćenja prinosa po poljoprivredniku, usevu, polju i sorti, već i u pogledu praćenja izvršenja ugovora. Razlog tome je što praćenje izvršenja ugovora omogućava dinamičko prilagođavanje planova proizvodnje.

Digitalnom poljoprivredom do potpune transparentnosti

Sa ciljem postizanja vrhunskog kvaliteta proizvoda, uz obezbeđenje sigurnosti hrane i sledljivosti proizvodnje, firma AGRIVI razvila je softversko rešenje za upravljanje poljoprivrednim lancem nabavke - digitalnu platformu AGRIVI 360

Danas se mnogi menadžeri u upravljanju lanca snabdevanja oslanjaju na digitalne tehnologije, poput softvera za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom. Pritom digitalizacija procesa nabavke useva pojednostavljuje celokupno upravljanje snabdevanja lancem kroz praćenje ugovora i proizvodnih planova u stvarnom vremenu.

Upravljajući procesima lanca snabdevanja putem centralizovane platforme za digitalnu poljoprivredu, prerađivačka firma poljoprivrednicima pruža uvid u stanje useva, rizike i klimatske uslove i omogućava im donošenje odluka na osnovu podataka.


Tagovi

Agrivi Digitalna poljoprivreda Softver Transparentnost Lanac snabdevanja


Autorka

Ines Hajdu

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije i Agro Success Manager kompanije Agrivi, zadužena za analizu, dokumentovanje i mapiranje procesa klijenata u Agrivi softver, sprovođenje treninga i praćenje onboarding procesa, odgovorna je za uspešnu upotrebu softvera i pružanje podrške korisnicima.


Partner

AGRIVI d.o.o. RS

Ulica grada Gospića 1A, 10000 Zagreb, Hrvatska
e-mail: prodaja@agrivi.com web: https://www.agrivi.com/sr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!