Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije
  • 30.12.2022. 12:00
  • Šumadijski okrug, Topola

Topola najviše ulaže u seoski turizam, veliko interesovanje i za osiguranje

U poslednjem krugu najviše poljoprivrednika potpisalo je rešenja za premije osiguranja jer se ova mera pokazala kao izuzetno povoljna.

Foto: Marija Lazarević
  • 114
  • 20
  • 0

Opština Topola ove godine iz lokalnog budzeta opredelila je rekordne sume za subvencije u poljoprivredi. Prema rečima prvog čoveka opštine iznos od preko 18 miliona dinara usmeren je u poljoprivredu, i naredne godine taj iznos biće i veći, jer je Topola ruralno područje koje svoj razvoj bazira na poljoprivredi i turizmu. 

"Potrudićemo se da sledeće godine bude i više, znamo da je teška godina iza nas, za poljoprivredu pogotovo, ali opština će pomoći koliko može. Konkurišite i sledeće godine, mi ćemo pokušati da ponovo obezbedimo sredstva i pomognemo. Ove godine za nekoliko mera prijavilo se preko 600 poljoprivrednika a samo u poslednjem krugu oko 300", rekao je predsednik opštine Vladimir Radojković i dodao da je bila teška sezona za poljoprivredu, grad, suša, nepogode, i da je sve to ostavilo posledice na ovu granu, ali uz pomoć države i opštine lakše će se prevazići teškoće.

Najviše potpisa za premije osiguranja

U poslednjem krugu najviše poljoprivrednika potpisalo je rešenja za premije osiguranja jer se ova mera pokazala kao izuzetno povoljna. 

"Imali smo dve odluke u poslednjem krugu, premija osiguranja od 10 odsto u kojoj je bilo 172 zahteva, odnosno blizu pet miliona dinara. Za druge mere opredeljeno je oko tri miliona dinara, tu je regres za veštačko osemenjavanje, stočnu hranu, iskop bunara i prihranu pčela", kazala je v.d. direktora Agencije za ruralni razvoj opštine Topola Ivana Radović.

Za premije osiguranja od 10 odsto, bilo je ukupno 172 zahteva

Inače, tokom ove godine poljoprivrednici sa teritorije opštine Topola mogli su da se opredele za neku od sledećih mera: mere regres za veštačko osemenjavanje, nabavka stočne hrane za uvećanje stada iz sopstvenog zapata, nabavka materijala za prihranu pčela, investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstva (plastenici i oprema za navodnjavanje), upravljanje rizicima (osiguranje), investicije za unapređenje i razvoj ruralne infrastrukture i usluga (iskop bunara), unapređenje ekonomskih aktivnosti na selu kroz podršku nepoljoprivrednim aktivnostima (seoski turizam). 

Turizam se sve intenzivnije razvija?

Kako je poslednjih godina seoski turizam sve aktuelniji tako se i u Topoli iz godine u godinu sve intenzivnije razvija. Predsednik ističe da su prošle i ove godine pomogli registrovana seoska domaćinstva sa značajnom sumom novca kako bi se osnažili i još bolje razvili. 

Uzimajući u obzir da Topola pomaže svoje poljoprivrednike raduje podatak da se zasadi voća uvećavaju kao i površine pod vinovom lozom. Takođe, na ovom prostoru sve je više vinarija a intenzivno se radi i na vinskom turizmu. 

Uvećavaju se zasadi voća, kao i površine pod vinovom lozom

Topola sa Oplencem je prepoznatljiva turistička destinacija koja čini jedinstveni turistički prostor koga karakteriše konkurentna i atraktivna turistička ponuda, prvenstveno zasnovana na materijalnom i nematerijalnom kulturno-istorijskom nasleđu, gastronomiji, manifestacionom turizmu, seoskom i lovnom turizmu. Topola se nalazi i na vinskoj ruti i svojom ponudom odgovara potrebama najzahtevnijih turista.

"Topola je poznata kao turistička destinacija, imamo dosta kulturno istorijskih spomenika, a i vinski turizam. Srpska Toskana je projekat prepoznat od ministarstva, ima više od 17 vinarija, ponuda degustacionih sala gde ljudi probaju autohtona vina. U sklopu svega imamo dosta kulturnih manifestacija, onih koje su vezane za vino", ističe Radojković i dodaje da je Oplenačka berba jedna od pet najvećih jesenjih manifestacija u Srbiji koja okupi preko 250.000 posetilaca za tri dana.

Iza Topolskih poljoprivrednika je poprilično teška godina, ali uz mnogo rada i ulaganja, prinosi i kvalitet nisu izostali. Ono što je godinama problem to je nestabilna cena svežih plodova i neizvesno tržište. Ipak, kako oni kažu, svaka godina je drugačija od prethodne pa se tako nadaju da će sledeća biti uspešnija.


Foto prilog


Tagovi

Topola Poljoprivreda Subvencije Vladimir Radojković Premije osiguranja Ivana Radović Turizam Vinski turizam Oplenačka berba


Autorka

Marija Lazarević

Više [+]

Po obrazovanju agronom, a po struci novinar, preferira poljoprivredne teme. Već nekoliko godina uređuje sajt TopPress, a iz Srpske Toskane donosi pregršt zanimljivosti.