Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Toplotni talas
  • 15.07.2021. 18:00

Toplotni talas "prži" američke useve: Velike štete na pšenici, jabuke stopirale rast

Osim ogromne štete na voću kao i pšenici namenjenoj azijskom tržištu, temperature od 48°C ugrožavaju i zdravlje radnika u poljoprivredi. Upitan je i kvalitet žitarica, ali i uljarica.

Foto: Bigstock/Allexxandar
  • 552
  • 124
  • 0

Neviđeni toplotni talas i neprestana suša na severozapadu Amerike nanose ogromne štete pšenici koja je između ostalog namenjena i izvozu na azijsko tržište. Stradava i voće, a zbog velikih vrućina berbe se obavljaju noću. Svi ovi problemi mogli bi dodatno da podstaknu globalnu inflaciju i povise cenu hrane.

Jedan od američkih ratara, Kordel Kres kazao je za reuters da očekuje upola manje prinose pšenice, a stradale su mu i uljarice. 

Zabrinutost za kvalitet zrna

Severozapad jedini je deo SAD-a koji uzgaja meku pšenicu koja se koristi za proizvode kao što su biskviti i vrlo popularnu vrstu rezanaca, nudle (engl., noodles). Stoga su se ratari nadali da će visokim prinosima iskoristiti trenutno visoke cene na tržištu. Iako i druge zemlje poput Australije i Kanade uzgajaju tu vrstu pšenice, kupci iz Azije najviše cene onu američku.

"Rod ove žitarice u Vašingtonu trenutno je u prilično lošem stanju“, rekao je Klark Nili, agronom sa tamošnjeg državnog univerziteta. I Američko ministarstvo poljoprivrede (USDA) takvu je ocenu dalo za 68 odsto jare i 36 odsto ozime pšenice. Dok je pre godinu dana samo dva odsto ozime i šest odsto jare ocenjeno lošom ili vrlo lošom.

Pored očekivanih gubitaka prinosa, kupci žitarica zabrinuti su i zbog njihovog kvaliteta. Mlinari obično kupuju pšenicu sa tog područja jer ima niži sadržaj proteina, što je pogodnije za proizvodnju peciva i testenine. Ali, suša podiže njihov nivo.

"Oni su toliko visoki da se zrna ne mogu koristiti ni za šta drugo osim za stočnu hranu“, pojasnila je Kres.

Trešnje brali noću, jabuke prestale sa rastom

Pržilo je tamo i krajem juna, taman kada je berba trešanja bila u punom jeku. Živa u termometru se pela na rekordnih 48°C, a naučnici su upozorili da će ovakve pojave postati sve češće. Radnici su naoružani svetiljkama u berbu kretali noću, oko jedan sat, kako bi izbegli dnevnu vrućinu, opasnu po zdravlje.

"Izgubili smo oko 20 odsto roda", rekao je predsednik jedne trgovačke grupe.

Toplotni talas uticao je i na rod jabuka vredan dve milijarde dolara. Među voćarima i dalje postoji neizvesnost, a oni koji uzgajaju ovo voće navikli su na neprospavane noći zbog proletnih mrazeva, ali sa vrućinama u junu imaju malo iskustva. Voćke štite mrežama i prskanjem vodene pare iznad stabala.

"Za sada su plodovi prestale da rastu, ali ako se uslovi normaliziraju moglo bi da dođe do poboljšanja", istakao je Tod Frihover, predsednik komisije za proizvodnju jabuka. 

Problemi sa vrućinom nastali su i u Kaliforniji gde je ona uzrokovala isparavanje zaliha vode, isušujući rezervoare kojima se navodnjava poljoprivredna proizvodnja. Prekomerno crpljenje dovelo je i do veće koncentracije nitrata iz pesticida i đubriva kao i oticanja otpada sa farmi u podzemne vode.

Vrući i suvi uslovi otežavaju posao stotini hiljada radnika u poljoprivredi, a najčešće je reč o imigrantima. Problem im je, kako kažu za The Guardian, što mogu da rade samo pet ili šest sati zbog čega će manje zaraditi. Plata je 14 dolara po satu, a zarađen novac im nije dovoljan za plaćanje stanarine, režija i izdržavanje višečlanih porodica. 


Tagovi

Toplotni talas SAD Suša Žitarice Voće Radnici Klimatske promene


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta