Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Solarna energija
  • 20.08.2020. 10:30

Toplana Šabac: Uz pomoć solarne energije proizvode struju

Upotrebom energije kao što je solarna, moguće je smanjiti upotrebu fosilnih goriva, sniziti troškove grejanja i električne energije, ali i značajno doprineti smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Foto: JumpStory
  • 190
  • 8
  • 0

Na krovu poslovne zgrade "Toplane-Šabac", instalirana je mala solarna fotonaponska centrala od tri kW, čime je ovo Javno-komunalno preduzeće postalo prvo u Srbiji koje proizvodi struju iz obnovljivih izvora energije, prenosi portal EESrbija.

Upotrebom energije kao što je solarna, moguće je smanjiti upotrebu fosilnih goriva, sniziti troškove grejanja i električne energije, ali i značajno doprineti smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte. Reč je o projektu Energetske zadruge - Sunčani krovovi Šabac, koja je osnovana u novembru prošle godine, po čemu je Šabac takođe pionir u našoj zemlji.

Solarna energija u službi poljoprivrede

"U EU postoji veliki broj energetskih zadruga. U Srbiji nažalost, ne postoje podsticajni mehanizmi, a poseban problem je to što su energetske zadruge 'nevidljive' za finansijske institucije", ističe se na sajtu EESrbija.

Energetskih zadruga najviše ima u Nemačkoj

Poznata je Zelena energetska zadruga (ZEZ) iz Hrvatske. Zahvaljujući njoj, stanovnici Križevaca su u svojoj zemlji izgradili prvu solarnu elektranu u vlasništvu građana i na taj način su uzeli energiju u svoje ruke. Taj trend građanskog organizovanja prigrlili su i Šapčani, piše energetskiportal.rs.

Kada je reč o energetskim zadrugama na evropskom kontinentu, po nivou njihove utemeljenosti u društvu, prednjači Nemačka. Od pre nekoliko godina su sve zastupljenije i u regionu Balkana. 

Mladi inženjeri razvili solarnu sušaru za voće i povrće

Prema mišljenju stručnjaka, energetske zadruge bi trebalo da dobiju tretman aktivnosti od javnog interesa, zato što u prvi plan postavljaju proaktivne lokalne zajednice. Energija proizvedena iz fotonaponskih centrala, koje mogu biti smeštene na krovovima privatnih kuća, ali i na krovovima javnih objekata, donosi prihod od prodaje energetskim subjektima koji se bave trgovinom električnom energijom, ili uštede, ako se koristi za sopstvene potrebe.

U pripremi je pokretanje "crowfunding" kampanje za prikupljanje sredstava, koja bi šabačka zadruga upotrebila za proširenje elektrane. Planirana snaga je 17 kW.


Tagovi

Obnovljivi izvori energije Toplana Šabac Solarna energija Solarni paneli Sunčani krovovi Šabac


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D