Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Takmičenje
  • 30.05.2019. 09:30

Tona kukuruza za kuću sa najviše lasta

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u okviru takmičenja "Domaćinstvo koje su laste izabrale" treću godinu zaredom nagrađuje tonom kukuruza domaćinstvo koji ima najveći broj gnezda seoskih lasta.

Foto: DZPPS
  • 1.634
  • 80
  • 0

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u okviru takmičenja "Domaćinstvo koje su laste izabrale" treću godinu zaredom nagrađuje tonom kukuruza domaćinstvo koji ima najveći broj gnezda seoskih lasta.

Ukoliko u svom domaćinstvu imate seoske laste do 16. juna pomenutoj organizaciji možete poslati informacije sa brojem aktivnih gnezda i na taj način učestvovati u takmičenju.

"Načini na koje se bavimo poljoprivredom imaju ogroman uticaj na prirodu. Prirodna raznolikost nekog područja jasno oslikava održivost poljoprivrednih praksi. Ako se brojnost vrsta i jedinki divlje flore i faune na nekom području smanjuje, to je dokaz da hranu ne proizvodimo na mudar način i da idemo u pogrešnom smeru", upozorava Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Petkovići imaju više od 80 lastavičjih gnezda

Ptice, leptiri, pčele najugroženiji 

Vrste ptica koje nastanjuju poljoprivredna staništa svrstavaju se u najugroženije. Istu, gorku sudbinu dele i leptiri, pčele, jednogodišnje biljke i brojne druge grupe organizama.

Moderna poljoprivreda u velikoj meri ugrožava životnu sredinu, posebno kroz zagađenje vode, degradaciju zemljišta i emisije gasova staklene bašte. U saopštenju pomenutog Društva kažu i to da je dugoročno gledano, očuvanje poljoprivrednih ekosistema najbolji način da se osigura buduća proizvodnja hrane kao najosnovnije ljudske potrebe.

"Nedostatak hrane, korišćenje otrova u poljoprivredi i rušenje gnezda ozbiljno ugrožava seoske laste. Zamiranjem sela i stočarstva nestaju i ptice koje su dobro poznate našim domaćinima", pojašnjava Slobodan Knežević, i dodaje: "Seoske laste su jedan od simbola sela, a da bi taj status i zadržale moramo podržati mala poljoprivredna domaćinstva koja se poljoprivredom bave na tradicionalan način. Njihov opstanak zavisi od štala tih vrednih domaćina u kojima seoske laste svijaju gnezda i pronalaze insekte kojima se hrane". 

Prošle godine u takmičenju je učestvovalo 96 domaćinstava, a priznanje "Domaćinstvo koje su laste izabrale" i vrednu nagradu je dobila porodica Sanje Petković iz Velike Plane sa čak 80 aktivnih gnezda seoskih lasta.


Tagovi

Takmičenje Gnezdo laste Laste Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Slobodan Knežević


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D