Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mehanizacija
  • 06.10.2020. 18:00

Takmičili se DOT i mašina za oranje stara preko 100 godina - neuporedivo!

Dok su nove mašine snažnije, brže, efikasnije, a neki obavljaju posao i sami, bez vozača, njihova najveća mana je cena kojа je još uvek nedostižna za brojne poljoprivrednike koji na svojim farmama imaju i traktore stare preko 20 i više godina.

Foto: Printscreen Linkedin/Chris Morson
  • 1.167
  • 57
  • 0

"Koliko je ovo dobro. Neverovatno je koliko su se mašine promenile poslednjih 100 godina", napisao je Kris Morson, regionalni direktor prodaje u kompaniji "Raven Industries" u opisu videa na Linkedinu u kojem se 102 godine star traktor takmiči u oranju sa DOT-ovom "grdosijom".

I dok će neki na prvu odmah reći da mu mali zeleni nije ni do kolena, nas je ipak začudila njegova snaga i izdržljivost. U jednom trenutku čak je i prestigao svog suparnika, a nekima nije ni promaklo da je bolje obradio zemljište. 

Ali, da se ne zavaramo, Morson je nakon brojnih komentara istakao da je DOT-u prilagođena brzina i dubina oranja kako bi takmičenje bilo fer.

Neuporediva efikasnot, ali cena...?

Dok su nove mašine snažnije, brže, efikasnije, a neki obavljaju posao i sami, bez vozača, njihova najveća mana je cena koja je još uvek nedostižna za brojne poljoprivrednike koji na svojim farmama imaju i traktore stare preko 20 i više godina.

Takođe, dovedena je u pitanje i njegova dugotrajnost.

"Trenutno je impresivan i sigurno ima veliki potencijal, ali da budem iskren, za 100 godina zeleni će i dalje raditi. Mislite li da će tehnološki div trajati duže od jednog telefona", pitao je u komentaru Mihael Agner.

U Japanu agrarna revolucija, bez zemlje i zemljoradnika

"Moj bi deda ostao zapanjen kad bi video ovo, a bo'me i ja sam. Nisam baš siguran u dugoročne implikacije u vezi sa sve većim oslanjanjem na veštačku inteligenciju. Međutim, ovo je neverovatna demonstracija koja nam pokazuje koliko smo napredovali kroz vekove", komentarisao je Gordon Vajat.

Ali ima i onih koji su stali na stranu inovacija i poželeli jednog takvog na svom polju. 

"Ovo je super. Jedva čekam da ih vidim i na terenu. Ovakva mehanizacija sigurno će promeniti način na koji poljoprivrednici rade svoj svakodnevni posao", poručila je Megan Evans u komentaru ispod Morsonove objave. 

Tačniji i pažljiviji od bilo kog čoveka?

Inače, DOT mašina samostalno izvršava zadatke. Farmer pomoću računarskog programa generiše plan puta za svako polje. Jednom kada se učitaju informacije, potrebno je samo 15-tak sekundi da se taj plan razvije na softveru. Svakako ga mora odobriti poljoprivrednik i može se u bilo kom trenutku promeniti kako bi se prilagodio uslovima na terenu.

Koristi senzore kratkog i dugog dometa za otkrivanje prepreka kao što su ljudi, stoka, kućni ljubimci ili drugi usevi kao i bilo šta nepoželjno što mu se nađe na putu. Ako mašina prepozna kakvu sigurnosnu barijeru ili odstupi od plana puta, odmah se zaustavlja, upozorava operatera i čeka sledeću naredbu.

Sve u svemu, mišljenja su podeljena. Svakako će nova tehnologija više biti zanimljiva mlađim poljoprivrednicima, posebno zato jer i Evropska unija sve više promoviše digitalizaciju ovoga sektora. 

Pogledajte video i procenite i sami efikasnost ove dve mašine:


Tagovi

Traktor DOT Kris Morson Takmičenje Oranje


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D