Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Industrija mašina i traktora
  • 02.04.2018. 13:10

Tafe kupio IMT

IMT je od danas u vlasništvu indijske kompanije Tafe. Prvi traktor, pod imenom IMT, mogao bi da bude proizveden za godinu dana.  

Foto: Agroklub
  • 6.812
  • 338
  • 1

Industrija mašina i traktora IMT prodata je jedinom ponuđaču na današnjem nadmetanju - kompaniji Tafe iz Indije, po početnoj ceni od 66 miliona dinara. Podsetimo, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je tokom novembra prošle godine pregovarao sa indijskim kompanijama "Mahindra" i "Tafe" o proizvodnji traktora u našoj zemlji, odnosno o ulaganjima u IMT.

Javno nadmetanje je najavljeno 1. marta, a za učešće je bio obavezan depozit od 26,4 miliona dinara. Na prodaju su ponuđeni građevinski objekti, pravo na žig i oprema, dok zemljište koje je IMT koristio ostaje u vlasništvu države.

IMT je u stečaju od 2015. godine, a ta fabrika je imala dug od 186 miliona evra i zapošljavala je 360 radnika. Godišnja proizvodnja je nekada bila oko 400.000 traktora. 

Prvi traktor za 12 meseci?

Kako prenosi RTS prvi traktor, pod imenom IMT, mogao da bude proizveden za godinu dana.  Tafe koristi tehnologiju ferguson, koju ima i IMT, još od 1957. godine. "Tafe je kupio samo brend i intelektualna prava i namerava da oživi taj brend uz ferguson tehnologiju i kooperante u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji, kako bi što veći deo traktora bio proizveden, a ne samo sklopljen u Srbiji", rekao je zamenik direktora kompanije Tafe za evropsko tržište Kamal Ahuđa.

Dodao je da je cilj da u prvih pet godina proizvodnja bude minimum 5.000 traktora za srpsko tržište, a kasnije se planira i proširenje na tržišta bivših jugoslovenskih republika, Poljske i eventualno Mađarske i Rumunije. Ne zna se još uvek koliko će radnika biti zaposleno, ali su procene od 1.000 do 1.500. Ono što se zna jeste da pogon neće biti na Novom Beogradu. 

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da se nada da ćemo sada imati ponovo pokrenutu proizvodnju traktora u Srbiji, ne samo za ceo region već i šire o toga.


Tagovi

IMT Tafe Prodaja Javno nadmetanje


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.