Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BASF Srbija
  • 10.09.2019. 18:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Novi Sad

Systiva® - inovacija naučnika iz BASF-a za zaštitu useva u poljoprivredi

Stručnjaci najveće nemačke hemijske kompanije BASF predstavili su, u Novom Sadu, pred više od 200 domaćih poljoprivrednika najsavremeniju tehnologiju zaštite strnih žita - Systiva fungicid.

Foto: Verica Matić
  • 472
  • 25
  • 0

Stručnjaci najveće nemačke hemijske kompanije BASF predstavili su, u Novom Sadu, pred više od 200 domaćih poljoprivrednika najsavremeniju tehnologiju zaštite strnih žita - Systiva fungicid. Iz BASF-a kažu da je ovaj način zaštite pšenice i ječma, kao pionir u svojoj kategoriji, inovacija koja predstavlja pravi progres u nauci. 

"U pitanju je inovativno rešenje koje tretira seme, a štiti list, što će zaštitu strnih žita učiniti jednostavnijom i sigurnijom za poljoprivredne proizvođače. Systiva se iz semena kreće u nadzemne delove biljke i obezbeđuje višemesečnu zaštitu pšenice i ječma. Na taj način, usev je zaštićen od samog početka i od pojedinih bolesti koje se prenose semenom i zemljištem. Jedna od glavnih prednosti ove tehnologije je što, u optimalnim godinama, sa uobičajenim pritiskom bolesti, može zameniti prve prolećne tretmane, a ne treba zaboraviti ni činjenicu da, vrlo često, u rano proleće, vremenski uslovi ne dozvoljavaju blagovremeni ulazak u njivu, što u značajnoj meri otežava zaštitu", objašnjava Andrija Lilić iz BASF-a.

BASF predavanje 

Systiva je značajna i zato što štiti useve od različitih bolesti koje su do sad napadale useve u Srbiji, a kao što su rđa, siva i smeđa pegavost pšenice, kao i mrežasta i sočivasta pegavost kod ječma.

Lilić ističe da su mnogobrojni ogledi pokazali da je seme tretirano sa Systiva inovacijom zdravije i da osim zaštite, Systiva podstiče biljku da razvije zdrav i snažan korenov sistem, što samim tim dovodi do boljeg usvajanja vode i hranljivih materija iz zemljišta: "Pokazalo se da gajena biljka lakše i sigurnije prezimljava, intenzivnije bokori i da je, samim tim, otpornija na nepovoljne uslove kao što su visoke ili niske temperature, duži sušni period i drugi stresni faktori."

Todor Evtimov iz BASF-a Bugarska predstavio je rezultate višegodisnjih istraživanja na području našeg regiona, a Andrija Lilić je zaključio da poboljšana otpornost biljke utiče na povećanje broja poniklih biljaka u uslovima hladnog vremena što je posebno značajno za države koje privredu, dobrim delom, zasnivanju na poljoprivrednoj proizvodnji kao što je Srbija.

BASF neguje partnerske odnose sa semenskim kućama

Nemački BASF je istakao i značaj partnerskih odnosa sa semenskim kućama koje su, takođe, učestvovale na ovom skupu i potvrdile značaj preparata Systiva. Ujedno su imale priliku da predstave deo svog asortimana za narednu sezonu.

Tihomir Gujaničić ispred kompanije KWS izložio je paletu strnih žita: "Naglasio bih da smo svetski šampioni u semenarstvu šećerne repe, ali moram da naglasim da smo dosta uspešni u semenarstvu pšenice. Kao rezultat toga u Srbiji smo registrovali 16 sorti pšenice od toga devet se nalazi u proizvodnji. Sorte su visokog potencijala rodnosti." Primenom preparata Systiva na sorti pšenice kompanija KWS je na oglednom polju od 38 sorti imala najveći prinos.

Jovan Borović predstavnik kompanije Delta agrar

Delta agrar koristi preparat Systiva na stočnom ječmu upravo zbog toga što ne štiti samo seme nego i doprinosi zaštiti lista i sprečava rane infekcije u jesen.
Ova vrsta partnerstva podrazumeva zajedničke aktivnosti na postizanju maksimalnog kvaliteta dorade i tretiranja semena. Predstavnici semenskih kompanija su poljoprivrednicima predstavili svoje planove i asortiman koji će biti zaštićen fungicidom Systiva, dok su poljoprivredni stručnjaci iz inostranstva podelili svoja iskustva u primeni ovog fungicida. 

Za više informacija o ovim i ostalim preparatima kompanije BASF Srbija, obratite se njihovom prodajno-stručnom timu na jedan od niže navedenih kontakata!


Foto prilog


Tagovi

BASF Systiva Zaštita pšenice Zaštita ječma Andrija Lilić Todor Evtimov Tihomir Gujaničić


Autorka

Verica Matić

Više [+]

Verica je administrator Agroklub portala. Diplomirani je menadžer u turizmu - master, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Veruje u tradicionalne vrednosti i digitalne trendove.


Partner

BASF Srbija d.o.o.

Omladinskih brigada 90b, 11070 Novi Beograd, Srbija
tel: + 381 (0) 11 30 93 400, e-mail: gordana.sucevic@partners.basf.com web: http://www.agro.basf.rs