Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine
  • 06.06.2022. 07:30

Svetski dan svesti o štetočinama: Biće zabranjeno suzbijati ih hemijskim sredstvima?

Integralna deratizacija će se bazirati na upravljanju staništa, a u slučajevima kada je neophodno suzbijanje, to će se raditi prvenstveno nehemijskim sredstvima poput zamki.

Foto: Depositphoto/weha
  • 314
  • 92
  • 0

Kako bi se podigla svest javnosti, vlada i medija o važnoj ulozi koju industrija upravljanja štetočinama ima u zaštiti zdravlja, hrane, imovine i životne sredine od pretnji širom sveta, 6. juna je proglašen Svetskim danom štetočina ili bolje rečeno, Svetskim danom svesti o štetočinama.

Promene postupka deratizacije

Ove godine fokus je na integralnoj deratizaciji. U pojedinim zemljama kao što su Australija i Kanada, propisi o deratizaciji se menjaju od 1. januara 2023. godine. Nakon ovog datuma biće zabranjena upotreba određenih rodenticida u suzbijanju pacova i miševa, kako u zatvorenom tako i na otvorenom. Regulisanje njihove populacije mora počivati na integrisanoj kontroli glodara, IPM deratizaciji.

Miševi i pacovi u domaćinstvu - kako ih suzbiti?

Ona će se bazirati na upravljanju staništa i njihovom sprečavanju, a u slučajevima kada je neophodno suzbijanje, to će se raditi prvenstveno nehemijskim sredstvima, poput zamki. Samo u slučajevima kada se navedene aktivnosti pokažu nedovoljne, dozvoljeno je suzbijanje odobrenim rodenticidima pod strogim uslovima.

Biće zabranjena upotreba određenih rodenticida (Foto: Depositphoto/tog)

Holandski stočari, poljoprivredni proizvođači, uzgajivači bilja i druge profesije vezane za poljoprivrednu i prehrambenu proizvodnju neće moći kupovati antikoagulanse kako bi se sami borili s glodarima, osim ako ne prođu posebnu obuku i ne budu za to akreditovani. Druga opcija je da angažuju profesionalce koji su prošli obuku i imaju potrebne akreditacije i dozvole. Ipak, pre nego što se preduzmu mere suzbijanja, biće neophodno da se primene svi nehemijski postupci.

Insekti kao pretnja

Zbog uticaja klimatskih promena ekonomski važni štetni insekti postaju sve destruktivniji i predstavljaju sve veću pretnju sigurnosti hrane i životne sredine. Procenjuje se da 900 miliona vrsta insekata mogu biti štetočine. Na osnovu karakteristika delimo ih na četiri grupe: tvrdokrilci; muve; moljci i leptiri; mravi, pčele i ose.

FAO procenjuje da se godišnje do 40 odsto svetske proizvodnje useva izgubi zbog njih. Ekonomski gubitak zbog štetnih invazivnih insekata je najmanje 70 milijardi dolara.

Milioni skakavaca pustoše Sardiniju - nema hrane za stoku

Proglašenje ovog svetskog dana inicirala je Kineska asocijacija za kontrolu štetočina.


Tagovi

World Pest Day Pacovi Miševi Deratizacija Štetočine Insekti


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.