Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Međunarodna saradnja
  • 05.06.2019. 17:00

Svaka druga malina kupljena u Švedskoj je iz Srbije

Postoji veliki potencijal za unapređenje saradnje Srbije i Švedske, a naročito u poljoprivredi, s obzirom da je svaka druga malina koja se kupuje u Švedskoj iz naše zemlje, izjavio je ambasador Švedske u Beogradu Jan Lundin na poslovnom forumu dve zemlje.

Foto: Danijela Plavšić
  • 125
  • 5
  • 0

Postoji veliki potencijal za unapređenje saradnje Srbije i Švedske, a naročito u poljoprivredi, s obzirom da je svaka druga malina koja se kupuje u Švedskoj iz naše zemlje, izjavio je ambasador Švedske u Beogradu Jan Lundin na poslovnom forumu dve zemlje.

Poslovni forum privrednika organizovale su Privredna komora Srbije i Ambasada Kraljevine Švedske, kako bi se podržale evrointegracije Srbije. Na skupu je učestvovalo više od 80 srpskih i švedskih privrednika, prenosi RTV.

Lundin je izjavio da je saradnja između Srbije i Švedske sve bliskija. Ovome naročito doprinosi činjenica da u Švedskoj živi oko 130.000 Srba.

Švedska investira 13 miliona evra u Srbiji

Prema njegovim rečima, Švedska godišnje investira oko 13 miliona evra u reforme u Srbiji zato što Srbija želi da postane članica EU. Ove reforme važne su za evropske evrointegracije.

"Dobar primer je životna sredina i tu radimo zajedno sa srpskim Ministarstvom za životnu sredinu, po pitanu poglavlja 27 u pregovorima sa EU", objašnjava Lundin.

Saradnja u oblasti životne sredine doprineće ojačanju potencijala Srbije u prečišćavanju otpadnih voda i reciklaže, ali i otvoriće nove poslovne mogućnosti. 

Najveći potencijali saradnje su u poljoprivredi

Na održanom poslovnom forumu, predstavljeni su poslovni potencijali najvećih švedskih kompanija u Srbiji. Neke od njih su Ikea, Sekuritas, Tetrapak.

Takođe, u Srbiji posluje oko 200 kompanija sa švedskim i srpskim kapitalom i takođe postoji stalni priliv švedskih investicija u domaće kompanije. 

Ambasador je istakao da je ukupni trgovinski bilans među ovim zemljama prošle godine povećan za 18 odsto. 

Podsećanja radi, prošle godine u septembru, švedski Rimaster, proizvođač iz oblasti metalurgije, stigao je u Paraćin. Ova kompanija ima u planu da zaposli za početak u tom kraju oko 300 ljudi, ali i da proširi svoje investicije za oko 50 miliona evra

Agrarni sektor samo delimično iskorišćen?

Prema Lundinovim rečima, Srbija i Švedska ipak imaju najveće mogućnosti da prošire sradnju u agrarnom sektoru. Srbija ima najveće potencijale baš u oblasti poljoprivrede, koji su samo delimično iskorišćeni.

Jelena Jovanović, direktor Sektora za međunarodne ekonomske odnose u PKS, istakla je kako investicije i buduće saradnje jesu pravi naziv za forum koji je održan. Cilj poslovnog sastanka je unaprediti saradnju i jače povezivanje domaćih privrednika putem bilateralnih razgovora, sa predstavnicima srodnih grana švedske privrede.

Potencijali leže i u ekologiji

Jovanović je ocenila da postoje posebne mogućnosti da se unapredi saradnja u agroindustriji, prehrambenoj, drvnoj i industriji nameštaja. Takođe, veoma su atraktivne i metalurgija, mašinska, farmaceutska, kao i industrija papira, ali i oblasti ekologije i informacionih tehnologija. 

"Utvrdili smo da poljoprivredni proizvodi i visoke tehnologije imaju najveći potencijal za unapređenje saradnje", izjavila je Jovanović.

Prema njenim rečima, fokus će i dalje biti na saradnji sa švedskim, ali i drugim skandinavskim zemljama.


Izvori

RTV


Tagovi

Poslovni forum Jan Lundin Evrointegracije Agrarni sektor Trgovinski bilans Jelena Jovanović Privredna Komora Srbija Ambasada Kraljevine Švedske


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao