Šumadijska šljivovica dobila je oznaku geografskog porekla koja garantuje da će se rakije pod tim brendom proizvoditi u destilerijama u istoimenom regionu, po tehnološki strogo definisanoj proceduri i recepturi, isključivo od šljiva sa tog podneblja, rečeno je na promociji tog sertifikata u Beogradu.
Predsednik Asocijacije proizvođača Šumadijska rakija Goran Mijailović istakao je da je sertifikat spojio tradiciju i kvalitet voća iz Šumadije sa savremenom tehnologijom, koja je propisana novim zakonom koji je usaglašen sa propisima Evropske unije (EU).
On je rekao da oznaka geografskog porekla potrošačima garantuje kvalitet, a proizvođačima obezbeđuje lakši izvoz i bolju konkurentnost.
Prema njegovim rečima u EU ima 3.000 registrovanih proizoda sa oznakom geografskog porekla, među kojima su tri iz Srbije, izrazivši nadu da će se tu uskoro naći i Šumadijska šljivovica, koja će se na tržištu pojaviti 2021. godine zbog obaveznog perioda zrenja od 18 meseci u buradima od domaćeg hrasta lužnjaka.
"Šumadijska šljivovica je jedna rakija i svaka destilerija radi jednu vrstu rakije za sada, a za nas je bitno da ćemo preko sertifikata imati lakši izvoz rakije jer za proizvode s geografskim poreklom u EU nema carinskih barijera ni kvota", rekao je Mijailović i dodao da su ti proizvodi u Evropi i skuplji, prenosi Mondo.
Asocijacija Šumadijska rakija, u kojoj je registrovano 19 proizvođača iz Šumadijskog okruga, realizovala je projekat dobijanja oznake geografskog porekla uz finansijsku podršku švajcarske organizacije SDC i stručnu pomoć Regionalne agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja.
Direktor te agencije Nenad Popović rekao je da su mnoge države brendiranjem svojih alkoholnih pića počele da se bave pre 100 godina, navodeći kao primer škotski viski, francuski konjak i italijansku grapu.
"Mi smo tek pre dve godine počeli sistemski da pristupamo našoj rakiji, koja je jedan od najboljih proizvoda u svetu u svojoj kategoriji, zbog čega je treba strateški pozicionirati. Taj proizvod stvara veoma visok stepen dodatne vrednosti i uvezuje u proizvodni lanac mnogo ljudi - od poljoprivrednika, prerađivača, do trgovine i turizma", rekao je Popović, prenosi Danas.
Proizvođači rakije očekuju da će dobijanje oznake geografskog porekla pomoći i razvoju turizma, a posetioci će biti sigurni u Šumadijsku šljivovicu. Kako se ova rakija pravi od šljiva samo iz Šumadije, računaju da će uspešna sertifikacija omogućiti i dalji razvoj voćarstva kao i da će doprineti povećanju zasada autohtone sorte crvena ranka.
Načelnica Šumadijskog okruga Biljana Ilić Stošić prilikom promocije ovog sertifikata rekla je da je sigurna da se najbolje na svetu šljivovica proizvodi u Šumadiji.
"Lično mislim da je to najupečatljiviji proizvod sa područja Šumadije, i sada će se ograditi na surovom tržištu od mase serijski proizvoda slične vrste - napravićemo brend", rekla je ona, i dodala da će na taj način Šumadijska šljivovica dobiti posebnu vrednost.
Izvori
Tagovi
Autorka