Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požar na farmi
  • 07.10.2021. 07:30
  • Gerde, Nemačka

Stravičan požar na farmi u Nemačkoj: Nastradalo 20.000 koka nosilja

Šteta se procenjuje na pola miliona evra, a jedan je zaposleni i povređen. Vatrogasci ukazuju na oprez jer počinje sezona grejanja.

Foto: Depositphotos/filmfoto (ilustracija)
  • 158
  • 28
  • 0

U severnoj nemačkoj pokrajini Donja Saksonija, u mestu Gerde proteklog vikenda u stravičnom požaru izgorelo je 3.000 koka nosilja, dok je preostalih 17.000 moralo biti usmrćeno zbog trovanja dimom, prenosi agrarheute.

Vatra se razbuktala u subotu ujutro oko devet sati u živinarskim objektima ukupnog kapaciteta 20.000 životinja. Komšija je primetio požar, a zatim obavestio vatrogasce. Kada su oni stigli, već je goreo poslednji od tri objekta.

Kako piše NDR, povređen je jedan zaposleni koji se nagutao dima.

Čak 110 vatrogasaca iz četvrti Osnabrik i Vehta pokušalo je da spreči širenje vatre na objekte u blizini. Do popodneva požar je stavljen pod kontrolu, a ukupna šteta procenjuje se na pola miliona evra. Ali, uzrok još uvek nije poznat pa se sprovodi policijska istraga. 

Proveravajte sisteme grejanja

Zahladnelo je, a vreme grejanja je počelo. Stoga, vatrogasne službe savetuju redovno održavanje grejnih tela i električnih uređaja koje treba držati dalje od elemenata koji su lako zapaljivi, redovno održavanje instalacija, kao i neostavljanje otvorenog plamena bez nadzora. Upozoravaju da se ohlađeni pepeo iz peći na čvrsta goriva odlaže samo na za to predviđena mesta. 

Takođe, zapaljive materijale treba skladištiti u ispravnim posudama i na za to predviđenim mestima, o čemu smo na Agroklubu već pisali.  

Valja podsetiti da je zabranjeno svako paljenje vatre na otvorenom, upotreba pirotehničkih sredstava kao i svake druge radnje koje mogu da dovedu do nastanka požara. 

Prilikom spaljivanja biljnog otpada na otvorenim prostorima, šumama i poljoprivrednim površinama, posebnu pažnju treba obratiti prilikom rukovanja vatrom ili lakozapaljivim predmetima koji bi mogli da izazovu požare, koji se vrlo lako mogu proširiti na šume, stambene i ekonomske objekte i ugroze ljudske živote. 


Tagovi

Nemačka Požar Perad Farma Grejanje Požar na farmi


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.