Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suicidi među farmerima
  • 14.10.2019. 19:00

Stopa samoubistava među francuskim poljoprivrednicima veća je za 20% od proseka

Razlozi su finansijski problemi i socijalna izolacija na koju su trenutno poljoprivrednici osuđeni. Ovome se mora dodati sve veći pritisak radikalnih grupa ekologa zbog upotrebe pesticida, ali i drugih grupa koje ih napadaju zbog uzgoja stoke.

Foto: YouTube/PrintScreen
  • 307
  • 14
  • 0

Francuski nacionalni institut za statistiku i ekonomske studije (Institut National de la Statistique et des Études Économiques-INSEE) objavio je brojke o dramatičnoj situaciji koja se događa poljoprivrednim proizvođačima i farmerima. Prema podacima ovoga Instituta, stopa samoubistava među tom populacijom u Francuskoj je 20% viša od stope ostatka stanovništva, a o čemu smo pre tačno dve godine na Agroklubu već pisali. 

Samoubistva sve češća među poljoprivrednicima

Razlozi su, kako navodi HortoInfo, finansijski problemi i socijalna izolacija na koju su trenutno poljoprivrednici osuđeni. Ovome se mora dodati sve veći pritisak radikalnih grupa ekologa zbog upotrebe pesticida, ali i drugih grupa koje ih napadaju zbog uzgoja stoke.

Prema službenim podacima Nacionalnog veća za ekonomsku analizu, 84% prihoda francuskih poljoprivrednih proizvođača dolazi od subvencija, kako od same francuske države, tako i od Evropske unije.

Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) omogućila je transformaciju francuskog proizvodnog sastava, ali kriza i promene ZPP-a koje se događaju u poslednje vreme, zajedno s globalizacijom i novim proizvodnim modelima, čine da francuski proizvođači trpe veliku socijalnu nevolju. 

Ove je jeseni, tačnije, 25. septembra premijerno prikazan film "U ime zemlje" (Au nom de la terre) koji govori upravo o poljoprivrednoj krizi, a temelji se na stvarnim događajima želeći podići svest o problemima s kojima se susreću francuski poljoprivrednici. 

Film prikazuje priču o Pjeru (Pierreu) koji se nakon određenog vremena iz Sjedinjenih Država vraća u Francusku. Nakon preuzimanja očeve farme u kojoj uvodi plan modernizacije plaćen kreditima, neko vreme živi srećno. Ipak, dolazi kriza i finansijski problemi, pada u depresiju te se odaje alkoholu. 

Trejler filma pogledajte u videu ispod teksta. 


Tagovi

Suicidi među poljoprivrednicima Statistika Kriza ZPP


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.