Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Miljan Ždrale
  • 25.06.2015. 12:20

Što donosi Zakon o predžetvenom finansiranju?

"Bitno je da se ovim zakonom težište finansiranja poljoprivrede prebacuje sa javnog na privatni sektor, što je posebno važno u uslovima budžetskih ograničenja sa kojima se Srbija susreće", pojasnio je Miljan Ždrale.

  • 121
  • 6
  • 0

Očekuje se da će novi Zakon o predžetvenom finansiranju, koji je stupio na snagu u junu, unaprediti uslove finansiranja agrara i omogućiti lakše dolaženje do neophodnih sredstva za zasnivanje proizvodnje.

Miljan Ždrale, direktor Agrobiznis sektora Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Jugoistočnu Evropu, smatra da usvajanje Zakona o predžetvenom finansiranju predstavlja veliki korak napred za unapređenje uslova finansiranja poljoprivredne proizvodnje u Srbiji.

Osnažavanje privatnog sektora

"Bitno je da se ovim zakonom težište finansiranja poljoprivrede prebacuje sa javnog na privatni sektor, što je posebno važno u uslovima budžetskih ograničenja sa kojima se Srbija susreće", pojasnio je Ždrale za Tanjug. Naglasio je kako očekuje da će dugoročno ovaj Zakon doprineti funkcionisanju finansijskog tržišta u poljoprivredi i imati pozitivan uticaj na visinu kamatnih stopa, kao i na tržište osiguranja u poljoprivredi koje u Srbiji još uvek nije adekvatno razvijeno.

Ždrale je dodao i kako će Agrobiznis sektor EBRD-a zajedno sa UN FAO nastaviti pružati podršku nadležnim organima u procesu implementacije Zakona, a u pripremi su informativna kampanja i intenzivan program obuke budućih korisnika Zakona.

Primena Zakona od iduće sezone

Mladen Jovanović, direktor Viktoria Logistike, članice Viktorija grupe, naveo je da Viktoria grupa već godinama poljoprivrednike podržava kroz pretfinansiranje obezbeđujući im repromaterijal, odnosno mineralna đubriva, semena i sredstva za zaštitu bilja. "Prošle godine na ovaj način uložili smo blizu 60 miliona evra u domaću poljoprivredu, a i ove godine realizovali smo predfinansiranja sličnog obima", precizirao je Jovanović .

Budući da je na snagu stupio tek u junu, njegova će primena početi tek u idućoj sezoni.

Foto:agribiz.rs


Izvori

Tanjug


Tagovi

Miljan Ždrale Mladen Jovanović Viktoria Logistika Pretfinansiranje Agrobiznis sektor EBRD Finansiranja poljoprivrede Zakon o predžetvenom finansiranju


Autorka

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica u Agroklubu, specijalizovana za agrobaze. Diplomirani je magistar agronomije.