Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svemirski internet
  • 16.04.2021. 18:00

Stiže brzi internet Ilona Maska u sva ruralna područja, uskoro dostupan i kod nas

Već danas postoji mogućnost predregistracije za buduću uslugu "svemirskog interneta" i kod nas po ceni od 99 dolara.

Foto: Depositphotos/ChinaImages
  • 385
  • 87
  • 0

Većina zemljine planete bi do kraja ove godine trebalo da bude pokrivena satelitskim internetom Starlinka, a iduće u celosti, plan je Ilona Maska čija je kompanija "SpaceX" lansirala brojne satelite u nisku orbitu. 

Njihov projekat Starlink javno je predstavljen pre šest meseci, a uslugu njihovog satelitskog interneta nakon nekoliko meseci već je naručilo 10.000 korisnika u SADu i Kanadi, navodi cnbc

Oni koji ga upotrebljavaju u SAD-u tvrde da su zadovoljni uslugom jer brzina iznosi između 50 i 150 Mbps - više nego dovoljno za prosečnog korisnika, uz nešto veću latenciju u odnosu na klasičan internet, a koja iznosi između 20 i 40 ms. Inače, latencija je vreme čekanja odnosno vreme koje protekne od trenutka zahteva za podacima do trenutka dok se oni ne pojave, a što se očekuje uskoro poboljšati povećanjem broja satelita. 

Mask predviđa da bi do kraja ove godine trebalo da iznosi 20 ms, a brzine bi se trebalo udvostručiti. Tako da bi korisnici povremeno mogli da surfuju i brzinama do čak 300 mbps.

Većina njihovih sadašnjih pretplatnika nalazi se u ruralnim područjima, na kojima je inače ograničen pristup zemaljskom širokopojasnom internetu, a neki od njih do sada čak nisu niti imali pristup.

Već danas postoji mogućnost predregistracije za uslugu "svemirskog interneta" za naše građane, i po ceni od 99 dolara, kažu informacije sa mrežnih stranica Starlinka

Prvih 60 Starlink satelita lansirano je 23. maja 2019. godine na raketi Falcon 9. Od tada SpaceX konstantno lansira nove satelite na visinu od 550 km u zemljinu orbitu. Njih bi, prema planu, trebalo da na kraju da bude čak 42 hiljade!?


Tagovi

Svemirski internet Elon Musk Starlink Pokrivenost Ruralna područja


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.