Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Traktor budućnosti
  • 11.04.2022. 07:30

Steyr hibridni koncept razvija inovativne ideje

Sistem električnog pogona koji je Steyr razvio olakšava povratak na maksimalnu brzinu, koju je sada moguće postići brže nego sa konvencionalnim prenosom.

Foto: Vedran Stapić
  • 189
  • 23
  • 0

STEYR je predstavio najnoviju fazu razvoja za hibridni pogon koji sledi nakon prikaza originalnog "Konzept" traktora na Agritechnici 2019. godine.

Kako navode u ovoj kompaniji, svi elektromotori su umreženi tako da je energija uvek dostupna tamo gde je najpotrebnija za datu situaciju.

Ključni fokus istraživanja bio je na prednostima električnih pogonskih sistema sa potencijalom pokretanja lagane mašine velike konjske snage.

"Ovaj hibridni pogon pokazuje kuda idemo, posebno u pogledu transmisije i karakteristika koje bi mogle da nađu svoj put u traktorima u budućnosti", rekao je potpredsednik globalnog upravljanja proizvodima, Kristijan Huber

Olakšava povratak na maksimalnu brzinu

Pojasnio je da kao i kod svakog vozila, brzina mora biti smanjena dok se približava kružnom toku ili prelazu. Za efikasnu vožnju putem ključno je koliko brzo vozilo može povratiti brzinu pri izlasku iz kružnog toka ili prelaza. Sistem električnog pogona koji je Steyr razvio olakšava povratak na maksimalnu, koju je sada moguće postići brže nego sa konvencionalnim prenosom.

Poređenje sa konvencionalnim (Foto: Printscreen/YouTube)

Mnogo je efikasniji u zadržavanju što je moguće više svoje maksimalne brzine kretanja pri vožnji uzbrdo, sa 25 odsto efikasnijim ubrzanjem. Isto važi i za rad na polju sa priključnim mašinama.

Karakteristike hibridnog Koncept sistema

Pojačavanje e-okretnog momenta, napajano iz centralne baterije, osigurava dodatnu energiju što daje visoko efikasan električni pogon. Mehanički prenos i hidrauličke komponente u pogonskom sklopu su stoga višak u odnosu na zahteve što osigurava manje pokretnih delova, optimalan protok energije i manje gubitke snage i energije.

Hidraulika traktora i PTO imaju električni pogon što omogućava promenjive brzine kao i vožnju unazad. Za električne uređaje su dostupni priključci od 700 V i 48 V.

Svi elektromotori su umreženi (Foto: Steyr)

Mogućnost povrata i skladištenja energije kod spuštanja niz kosine još je jedna prednost elektromotora koji se može puniti i preko utičnice.

Četiri električna glavčina motora omogućavaju izvanrednu vuču i precizno upravljanje. Napajaju se energijom iz baterije ili generatora prema potrebi. Koncept omogućava vožnju bez štetnih emisija izduvnih gasova i ne stvara buku. Idealan je za ekološki osetljiva područja kao što su urbane sredine, u plastenicima, staklenicima, skladištima, štalama.

Moguće je koristiti električnu energiju za potrebe uređaja kao što su električne sadilice, rasipači đubriva ili vučene prskalice.

Kreiran je novi varijabilni 4wd sistem koji umanjuje uobičajeno proklizavanje prednje osovine koje se dešava na konvencionalnom traktoru koji radi s priključkom za zemlju. Takav koncept smanjuje potrošnju goriva i oštećenja zemlje.

Integrisanje jedinstvenih retarder kočnica omogućava održati konstantnu brzinu kada se kreće nizbrdo. U kombinaciji sa S-Brakeom može značajno da smanji potrebu za kočenjem, čak i sa velikim opterećenjem na prikolici. Rezultat je smanjeno trošenje kočnica i povećana sigurnost.

Poboljšano upravljanje i vidljivost

U Styeru ističu da inovativni koncept traktora sa najsavremenijim tehnologijama u interakciji pruža vrhunsku udobnost u vožnji. Smanjen je radijus okretanja za oko 1,5m.

Upravljanje je značajno poboljšano, a pomeranje centra gravitacije bliže zemljištu osigurava bolju stabilnost, dok 4WD upravljanje i pojedinačne brzine točkova omogućavaju manji krug okretanja. Niski stepen zagađenja bukom i jedinstveno vešanje na jednom točku pružaju dodatnu udobnost.

Ima niski stepen zagađenje bukom (Foto: Printscreen/YouTube)

Novi koncept kabine, sa velikim zastakljenim delovima i integrisanim kamerama, stvara idealan pogled sa svih strana uz poboljšanu sigurnost.

Oprema za preciznu poljoprivredu

STEYR koncept doneo je nova rešenja u vezi sa opremom za preciznu poljoprivredu. Dron, opremljen senzorima useva, leti ispred traktora tokom rada na polju i daje podatke u realnom vremenu.

Omogućava upravljanje farmom iz udobnosti kabine preko integrisanog displeja, dok head-up displej okrenut prema napred projektuje sve ključne informacije o vozilu u vidno polje operatera.

"Planiramo da Hybrid Konzept prikažemo na budućim poljoprivrednim izložbama i sajmovima. To ostaje konceptualna studija koja sama po sebi neće ući u proizvodnju, ali neke od njegovih konceptualnih ideja videće se u nekom trenutku u budućnosti na STEYR proizvodima", istakao je Huber. 

Kako bi izgledao Steyr Konzept, pogledajte u animaciji: 

 


Tagovi

Traktor Steyr Traktor budućnosti Christian Huber Hibridni koncept


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.