Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eurostat
  • 02.10.2022. 10:30

Statistika: Cene poljoprivrednih proizvoda u EU rasle i u drugom tromesečju 2022.

Najviše su poskupela đubriva i energija, a porasla je i prosečna cena poljoprivrednih proizvoda.

Foto: Maja Celing Celić
  • 94
  • 4
  • 0

Cene poljoprivrednih proizvoda u EU nastavile su da rastu u drugom kvartalu 2022. godine najviše zbog sukoba u Ukrajini koji je poremetio globalna tržišta. Do početka rata, Rusija i Ukrajina su bile glavni izvoznici žitarica, posebno pšenice i suncokreta, zatim uljarica, prvenstveno suncokreta, i đubriva.

Dalje, do povećanja cene energije su dovele akcije za postepeno ukidanje zavisnosti Evropske unije od ruskih fosilnih goriva. To je podstaklo nagli rast cena ključnih poljoprivrednih proizvoda i inputa, pokazuju najnoviji podaci Eurostata

Između drugog tromesečja 2021. i drugog tromesečja 2022., prosečna cena inputa (koji nisu povezani sa ulaganjima) povećana je za 36 odsto. Najviše su poskupela đubriva i poboljšivači zemljišta (+116 odsto) te energenata i maziva (+61 odsto)

U istom razdoblju, naglo je porasla i za poljoprivredne proizvode u celini i to za 25 odsto. Najveći rast su ostvarile žitarice (+68 odsto), uljarice i voće (+59 odsto) te jaja (+45 odsto).

Najveće stope rasta prosečne cene poljoprivredne proizvodnje u ovom razdoblju zabeležene su u tri zemlje

Litvanija je sa 65 odsto na prvom mestu, a slede je Estonija (+53 odsto) i Mađarska (+43 odsto). Najmanje stope rasta zabeležene su u Danskoj (+7 odsto), na Malti i u Portugalu (obe +12 odsto). 

Najveće stope rasta prosečne cene inputa zabeležene su u Litvaniji (+91 odsto), Letoniji (+62 odsto) i Hrvatskoj (+50 odsto). 


Tagovi

Eurostat Poljoprivredni inputi Poljoprivredni proizvodi Cene poljoprivrednih proizvoda Rast cena


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta