Dva prijatelja iz Sremskih Karlovaca su od početnih 300 litara rakije i vina godišnje , dostigli 10.000 litara.
Mirko Veselinović je dugogodišnji proizvođač vina i rakije iz Sremskih Karlovaca. Kaže da se u ovu proizvodnju jednostavno - zaljubio. Njegovi roditelji su imali vinograd i tako je sve počelo.
"Pravili smo malo rakijice, malo vina za naše potrebe i za prijatelje. Svoj prvi kazan rakije kruške sam ispekao 1993. godine. Sa prijateljem Mariom Benišekom sam nastavio proizvodnju", priča Mirko.
U to vreme u okolini Novog Sada nije bilo kvalitetne ponude domaće rakije i vina. Tako su od početnih 300 litara, stigli na 10.000 litara rakije i vina godišnje. Zajedno obrađuju četiri hektara vinograda u Kalovcima, a voće kupuju od prijatelja iz okoline. Imaju nameru da naprave zasad dunje ove godine.
"Rakija se proizvodi bez dodavanja aroma. Najbitniji je prepek rakije, a aroma zavisi od godine do godine. Uvek smo dobijali zlatne ili srebne medalje. To je najosnovniji, najstaromodniji kvalitet, kojim se mi ponosimo", priča Mirko.
Dodaje da je jedna od najtežih stvari odabir sorti za sadnju, kao i samog zemljišta. Menjaju se trendovi, posebno u vinogradarstvu, a njih je važno pratiti.
"Rizling je karlovačka priča i već smo poznati po tome. Od rakija, na primer kod kruške, koristimo kaluđerku, isključivo", otkriva Veselinović.
Koliko je važna ambalaža u proizvodnji, kao i koja je ponuda ovih proizvođača, saznajte u videu.
Foto: Print Screen / YouTube
Tagovi
Autorka
Partner
Laze Nančića 2,
21000 Novi Sad,
Srbija
tel: +381 21 300 82 66,
e-mail: vertigons@gmail.com
web: http://www.poljoprivrednaemisija.com/