Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sremski Karlovci
  • 06.02.2018. 14:15

Staromodni kvalitet rakije i vina

Dva prijatelja iz Sremskih Karlovaca su od početnih 300 litara rakije i vina godišnje , dostigli 10.000 litara.

  • 511
  • 24
  • 0

Mirko Veselinović je dugogodišnji proizvođač vina rakije iz Sremskih Karlovaca. Kaže da se u ovu proizvodnju jednostavno - zaljubio. Njegovi roditelji su imali vinograd i tako je sve počelo.

"Pravili smo malo rakijice, malo vina za naše potrebe i za prijatelje. Svoj prvi kazan rakije kruške sam ispekao 1993. godine. Sa prijateljem Mariom Benišekom sam nastavio proizvodnju", priča Mirko.

Proizvodnja bez dodavanja aroma

U to vreme u okolini Novog Sada nije bilo kvalitetne ponude domaće rakije i vina. Tako su od početnih 300 litara, stigli na 10.000 litara rakije i vina godišnje. Zajedno obrađuju četiri hektara vinograda u Kalovcima, a voće kupuju od prijatelja iz okoline. Imaju nameru da naprave zasad dunje ove godine.

"Rakija se proizvodi bez dodavanja aroma. Najbitniji je prepek rakije, a aroma zavisi od godine do godine. Uvek smo dobijali zlatne ili srebne medalje. To je najosnovniji, najstaromodniji kvalitet, kojim se mi ponosimo", priča Mirko.

Favoriti u sortimentu

Dodaje da je jedna od najtežih stvari odabir sorti za sadnju, kao i samog zemljišta. Menjaju se trendovi, posebno u vinogradarstvu, a njih je važno pratiti.

"Rizling je karlovačka priča i već smo poznati po tome. Od rakija, na primer kod kruške, koristimo kaluđerku, isključivo", otkriva Veselinović.

Koliko je važna ambalaža u proizvodnji, kao i koja je ponuda ovih proizvođača, saznajte u videu.

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Mirko Veselinović Mario Benišek Vino Rakija Sremski Karlovci


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.