Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičji grip
  • 04.11.2020. 18:00

Stanje sa ptičjim gripom se pogoršava - pratite na interaktivnoj karti

Osim Holandije, ptičji grip se pojavio u Nemačkoj i Engleskoj gde će biti eutanazirano 13.000 kokošaka. Njihova vlada ističe kako je pravilno kuvano meso živine, kao i jaja, bezbedno za ishranu.

Foto: Depositphotos/chayakorn.lot@gmail.com
  • 158
  • 6
  • 0

Ptičji grip se sve više širi svetom. Sada se pojavio i u Nemačkoj gde je zabeleženo već 14 slučajeva zaraze i to u saveznim pokrajinama Šlesvig-Holštajn, Hamburg kao i Meklenburg - Zapadna Pomeranija, navodi se u saopštenju nemačkog ministarstva poljoprivrede. Zbog toga je pojačan nadzor svih živinarskih farmi u toj zemlji.

Savezni istraživački institut za zdravlje životinja u oktobru je klasifikovao rizik od ptičjeg gripa u Nemačkoj kao visok s obzirom na to da divlje ptice prenose ovaj virus preko granica. Do sada su otkriveni samo pojedinačni slučajevi i to kod divljih ptica.

Eutanazirano 13.000 kokošaka u Engleskoj

Istovremeno, ptičji grip vrste H5N8 je izbila u Velikoj Britaniji i to na farmi kokošaka u Češiru.

"Svih 13.000 kokošaka za proizvodnju jaja moraće da eutanaziraju", navela je engleska vlada koja je dodala da je pravilno kuvano meso živine, kao i jaja, bezbedno za ishranu.

Izbio ptičji grip kod najvećeg EU izvoznika živine - eutanaziraće preko 35.000 brojlera?

Podsetimo da je nedavno ova vrsta virusa pronađena i u Holandiji, a zaraza je potekla od dva divlja labuda u provinciji Utreht. Nakon toga proširila se na jednu farmu gde je eutanizirano čak 35.700 brojlera.

Od tada holandski uzgajivači svoju živinu moraju da drže isključivo u zatvorenom prostoru kako bi se sprečila zaraza. Isto tako. Zabranjen je i prevoz jaja, živih pilića i ostalih poljoprivrednih proizvoda u krugu 10 kilometara od zaražene farme u gradu Altforst.

Upozorenje za sve zemlje EU

Nakon što je virus u julu ove godine primećen u Rusiji i Kazahstanu Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) je pozvala zemlje članice EU na pojačavanje mera nadzora i biološke bezbednosti kako bi se zaštitile od mogućih novih izbijanja ptičjeg gripa.

Stoga je i naše Ministarstvo poljoprivrede objavilo preporuke uzgajivačima. Pre svega savetuje im se da spreče kontakt živine sa divljim pticama držeći ih u zatvorenim ili ograđenim prostorima.

Stanje u vezi sa ovom bolešću i u kojim je državama zabeležena, možete pratiti na interaktivnoj karti:


Tagovi

Ptičji grip Nemačka Engleska H5N8 Zaraza Virus Interaktivna karta


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.