Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakup zemljišta
  • 14.01.2021. 10:00

Šta u slučaju narušavanja nadmetanja i odustanka od zakupa državnog zemljišta?

Uprava za poljoprivredno zemljište objavila je Uputstvo koje razjašnjava određene nedoumice prilikom zakupa državnog zemljišta.

Foto: Bigstock/zorandim
  • 384
  • 19
  • 0

Uprava za poljoprivredno zemljište objavila Uputstvo o postupanju prilikom sprovođenja postupka davanja u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini.

Ovim Pravilnikom, između ostalog, propisano je da ako nakon sprovedenog postupka javnog nadmetanja, a pre zaključenja ugovora o zakupu, najpovoljniji ponuđač pismeno odustane od svoje ponude ili u roku ne plati iznos zakupnine, nadležni organ jedinice lokalne samouprave poziva ponuđača koji je sledeći po redu na rang listi ponuđača da potvrdi da li i dalje ostaje pri svojoj ponudi.

Ako lice koje je sledeće po redu na rang listi ponuđača, ostaje pri svojoj ponudi, ono postaje najpovoljniji ponuđač i donosi se odluka o davanju u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini za to lice.

Koja dokumentacija je potrebna za nadmetanje za zakup državnog zemljišta?

U vezi sa navedenom odredbom, Uprava za poljoprivredno zemljište daje Uputstvo da prilikom sprovođenja javnog nadmetanja za davanje zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini za agroekonomsku 2020/21 godinu, a koje se sprovodi u kalendarskoj 2021. godini bez obzira na to da li je započeto u prošloj, rok za odustanak od datih ponuda ne može biti duži od tri dana od otvaranja rang liste najpovoljnijih ponuđača.

Pasivan status za gazdinstva koja narušavaju nadmetanje

Uprava za poljoprivredno zemljište ukazuje i na to da će pratiti sprovođenje postupka javnog nadmetanja i donošenje odluka o davanju u zakup, te dati inicijativu za stavljanje u pasivan status poljoprivrednog gazdinstva onih lica za koje činjenice i okolnosti ukazuju na to da su narušavala nesmetano odvijanje bilo kog dela postupka javnog nadmetanja prilikom davanja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u zakup.

Ovaj čin, sprovodiće se na osnovu odredaba Zakona o poljoprivrednom zemljištu i Pravilnika o upisu u registar poljoprivrednih gazdinstava i obnovi registracije, kao i o uslovima za pasivan status poljoprivrednog gazdinstva.

Uputstvo u celosti možete pročitati ispod teksta.


Dokumenti


Tagovi

Zakup državnog zemljišta Uprava za poljoprivredno zemljište Pasivan status Poljoprivredna gazdinstva


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...