Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dileme poljoprivrednika
  • 19.12.2022. 12:00
  • Pomoravski okrug, Jagodina

Šta su sličnosti i razlike između udruženja i zadruga?

U Pomoravskom okrugu registrovano je oko 80 udruženja i 24 zadruge.

Foto: Jelena Lukić
  • 202
  • 34
  • 0

U Pomoravskom okrugu, koji obuhvata šest opština, prema podacima Zadružnog saveza Jagodine, registrovane su 24 zadruge i to osam u Jagodini, tri u Ćupriji, dve u Paraćinu, pet u Svilajncu, dve u Despotovcu i četiri u Rekovcu. Od toga 20 je zemljoradničkih, jedna zanatska i tri učeničke zadruge.

Zadruge se osnivaju od 2016. godine, a najviše od 2019. do 2021., dok se udruženja osnivaju od 1973., od kada datira najstarije Udruženje pčelara Resava. Najviše udruženja osnovano je između 2000. i 2016.godine.

Prema podacima Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Jagodini, a kroz dugogodišnju saradnju sa udruženjima koje su na neki način vezane za poljoprivredu, selo i stare zanate, na teritoriji Pomoravskog okruga registrovano je blizu 80 udruženja, i to poljoprivrednih, zanatskih, udruženja žena i etno udruženja.

Organizovanje fizičkih lica

Prema rečima savetodavca za agroekonomiju PSSS Jagodina Vere Filipović, zadruga kao pravno lice predstavlja poseban oblik organizovanja fizičkih lica, odnosno zadrugara koji svojim poslovanjem ostvaruju svoje ekonomske, socijalne, kulturne i druge interese. Zadruge se mogu osnivati kao zemljoradničke (poljoprivredne), studentske, zanatske, potrošačke, socijalne, stambene i drugo.

Zadruge mogu biti opšte i specijalizovane

"U Srbiji je prva zadruga osnovana 1894. godine i to zemljoradnička zadruga u selu Vranovu, kod Smedereva. Glavni savez srpskih zemljoradničkih zadruga je osnovan naredne godine, a tri godine kasnije je donet i prvi zakon u zadružnoj oblasti - Zakon o zanatskim i zemljoradničkim zadrugama", kaže Filpovićeva.

Zemljoradničke zadruge su podeljene na opšte i na specijalizovane kao što su ratarske, povrtarske, stočarske, pčelarske, vočarske i vinogradske zadruge.

"Zadrugar je fizičko lice koje je član zadruge i koje preko zadruge prodaje svoje proizvode odnosno usluge, nabavlja proizvode ili koristi usluge potrebne za obavljanje svoje delatnosti."

Dobrovoljna i neprofitna organizacija

Udruženje je dobrovoljna i nevladina neprofitna organizacija osnovana radi ostvarivanja i unapređenja određenog zajedničkog ili opšteg cilja i interesa, koji nisu zabranjeni Ustavom ili zakonom, udruživanjem više fizičkih ili pravnih lica. Osnivanje i poslovanje udruženja uređuje se Zakonom o udruženjima, dok se osnivanje i poslovanje zadruga uređuje Zakonom o zadrugama.

Osnivanje novih zadruga i dalje usporeno - šta je razlog?

"Kod osnivanja zadruga potrebno je najmanje pet osnivača, odnosno fizičkih lica, koja nisu iz istog domaćinstva i koja će održati osnivačku skupštinu na kojoj će se usvojiti zadružna pravila i izabrati upravni i nadzorni odbor. Zadruge se mogu osnivati ulozima ili članarinama, u skladu sa ugovorom o osnivanju i zadružnim pravilima. Ulozi mogu biti novčani i nenovčani.

Osnovni kapital zadruge čine ulozi zadrugara. Minimalni osnovni kapital zadruge iznosi 100 dinara, a on se odlukom skupštine zadruge može povećati ili smanjiti, ali ne ispod zakonom propisanog minimalnog osnivačkog kapitala", kaže naša sagovornica i dodaje da zadruge koje se osnivaju bez uloga zadrugara, sredstva za osnivanje i poslovanje obezbeđuju iz članarine zadrugara koje se određuju zadružnim pravilima u jednakom iznosu za sve članove. 

Kako se stiče imovina?

Zadrugar učestvuje u raspodeli dobiti srazmerno veličini svog uloga u zadruzi i vrednosti izvršenog prometa preko zadruge. Pravo zadrugara na učešće u dobiti postoji samo za vreme trajanja statusa člana.

"Udruženje mogu osnovati najmanje tri osnivača i to fizička ili pravna lica, na osnivačkoj skupštini udruženja. Na skupštini je potrebno ovlastiti lice koje će zastupati udruženje, i potrebno je usvojiti osnivački akt i statut. Svako lice može pod jednakim uslovima utvrđenim statutom da postane njen član. Udruženje stiče imovinu kako od članarine, tako i od dobrovoljnih priloga, donacija i poklona, finansijskih subvencija, ostavina, i na drugi zakonom dozvoljeni način", kaže naša sagovornica.

Zadrugar učestvuje u raspodeli dobiti srazmerno veličini svog uloga

Imovina udruženja ne može se deliti njegovim članovima, osnivačima i ostalim zaposlenima, može da se koristi jedino za ostvarivanje njegovih statutarnih ciljeva. Ovakvi vidovi organizacije vode evidenciju o svojim članovima, a dužnost svake je vođenje Knjige zadrugara koja se mora trajno čuvati i ažurirati.

"Upis u registar zadrugara je obavezan. Registracija zadruga se vrši u skladu sa zakonom kojim se uređuje registracija privrednih subjekata. Registracija udruženja nije obavezna. Upis u Registar udruženja se vrši na osnovu prijave za upis kod Agencije za privredne register", navodi Filipovićeva.

Kada je reč o ekonomskoj dobiti, zadruge su efikasnije jer preko njih poljoprivrednici mogu prodavati svoje proizvode, dok članovi udruženja svoje proizvode mogu prodavati kao fizička lica. Udruženje im služi da bi njihovi proizvodi bili vidljiviji na raznim sajamskim manifestacijama, ali zato udruženje može aplicirati za razne subvencije ili učestvovati na konkursima kako na lokalnom tako i na republičkom nivou.


Tagovi

Osnivanje zadruga Osnivanje udruženja Vera Filipović Organizacija Specijalizovane zadruge Opšte zadruge Prodavanje proizvoda Prednosti udruženja


Autorka

Jelena Lukić

Više [+]

Diplomirani novinar. Novinarstvom se bavi od 2001. godine. Cilj joj je da predstavi uspešne ljude koji se bave poljoprivredom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu