Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u polju
  • 03.04.2019. 14:00

Šta se sadi, a šta radi u aprilu?!

Ako niste počeli da obavljate poljoprivredne radove u martu odnosno niste posejali ili zasadili voće i povrće, nije kasno da to uradite ovog meseca. April je takođe idealan i za vinogradare, posebno one koji podižu novi vinograd. 

Foto: Depositphoto/Xalanx
  • 1.525
  • 56
  • 1

Ako niste počeli da obavljate poljoprivredne radove u martu odnosno niste posejali ili zasadili voće i povrće, nije kasno da to uradite ovog meseca. Istovremeno ovo je period za zatvaranje zimskih brazdi, i setvu. April je takođe idealan i za vinogradare, posebno one koji podižu novi vinograd. 

Idealno vreme za rasađivanje karfiola, kelerabe, blitve i kupusa

Još nije kasno ako to niste uradili u martu, da posejete šargarepu, grašak, luk, zelenu salatu i praziluk. 
Takođe sada je idealno vreme da rasadite karfiol kelerabu, blitvu i kupus, a slobodno možete posaditi crni i beli luk. Ukoliko ste to obavili u martu, sada je idealno vreme za njihovo okopavanje

U drugoj polovini aprila sadi se krompir, celer, pasulj  kukuruz šećerac, i cvekla. U ovom periodu bilo bi poželjno da posadite direktnom setvom paradajz i papriku. 

Proizvodnja rasada - specifičan, ali isplativ posao

Za one koji ne znaju direktna setva ima svoje prednosti, a reč je o manje ulaganja u proizvodnji. Ovom setvom  biljkama se razvija, jak korenov sistem, što svakako kasnije olakšava i smanjuje potrebu za navodnjavanjem. Direktnom setvom najčešća se proizvodi paradajz i paprika za  preradu u domaćinstvu, kao i za industrijsku preradu. 

Niske sorte paradajza pogodne za direktnu setvu na velikim površinama, dok se za baštensku proizvodnju češće koriste visoke sorte. 

Priprema zemljišta za setvu 

Veoma je važno da na vreme krenete sa pripremom zemljišta za direktnu setvu, što znači da se u proleće zatvara zimska brazda, zatim se zemljište pred setvu đubri, a potom se predsetvena priprema obavlja setvospremačem u dva navrata. Bilo bi idealno da na najbolji mogući način pripremite setveni sloj, pošto je seme paradajza veoma sitno, a težina semenki iznosi od 2,5 do 3 grama.

Predsetvena priprema zemljišta i setva kukuruza

Setvu bi trebalo započeti posle 15. aprila kako bi usev već nikao krajem ovog meseca ili početkom maja. Tada je i opasnost od kasnih prolećnih mrazeva veoma mala. Oni koji su na vreme posejali, sada već mogu da uživaju u branju i plodovima mladog luka, rotkvica, spanaća i zelene salate. 

April je idealan mesec za rezidbu

Ukoliko ste završili sve prolećne poslove u polju, idealno bi bilo da krenete sa površinskom obradom zemljišta u voćnjacima, a tamo gde se pokazala potreba, zemljište bi valjalo pođubriti. Nakon ovog posla, zaštitite svoj voćnjak, prolećnim prskanjem voćaka od kasnih mrazeva i štetočina. 

April je idealan mesec za rezidbu, pa makaze u ruke, te orežite kupine i maline. Prekalemite stabala i divljake, a voćnak obavezno obogatite azotnim đubrivima. U brdsko-planinskim predelima bila bi poželjna zimska rezidba i sadnja voćaka, a ukoliko se pokaže potreba zaštitite cvet od kasnih prolećnih mrazeva.

Miloš Ristivojević: Profesionalnih rezača voća, sve je manje

April je idealan i za vinogradare, posebno one koji podižu novi vinograd. Sada se postavljaju kolci i u mladim vinogradima. Čokot terba povezati, a isto uradite i sa krakovima i lukovima. U vinogradu se nastavlja duboka obrada u redu i između redova. U aprilu se obavlja i prva plitka obrada između redaka, kao i prvo prašenje.

Setva soje, kukuruza, dinje, lubenice i krastavaca

U drugoj polovini aprila obavlja se setva soje, suncorketa, crvene deteline, lucerke i kukuriza. Ono što je bitno istaći jeste da setva zavisi od dela zemlje u kojem živite odnosno da li obrađujete zemljište u ravničarskim ili brdsko-planinskim predelima. 

Pre setve obradite zemljište, a kasnije ga i pođubrite, pre nicanja ga zaštitite od korova odgovarajućim herbicidima, najbolje prema savetu stručnjaka.

Dinja - uvek zlata vredna

Kraj aprila je rezervisan i za sadnju dinje, lubenice, krastavaca i boranije. Ipak, trebalo bi da budete oprezni zbog mogućih kasnih mrazeva. Ukoliko je potrebno, izniklo povrće zaštitite folijom, novinskom hartijom, lišćem ili slamom. Ukoliko se ipak plašite sačekajte maj koji je idalan za sadnju ovoga povrća.

Kreće i prehrana višegodišnjeg cveća u bašti

Ljubitelji cveća znaju, da ovog meseca počinju intenzivni radovi u vrtu, pod uslovom da želite da imate lepo cveće. Ukoliko ste slušali naše agro savete i u jesen ste prekopali zemljište, sad će biti mnogo lakše, jer se zemlja tokom zime dovoljno izmrzla i postala rastresitija. Ukoliko ipak niste okopali zemljište, očistite od lišća i grančica i uklonite sve što je precvetalo. 

Savet: lišće ne uklanjajte, već pričekajte da se prirodno osuši kako bi lukovice mogle da sakupe dovoljno energije i kako bi procvetale i sledeće prolećne sezone.

Ankica Jovanović: Cvećarstvo, lep ali težak posao

U proleće, kada je jutarnja temperature oko 10 stepeni, kreće se sa prehranom višegodišnjeg cveća u bašti. Prvenstveno uklonite suvo lišće i grančice, pregledajte cveće kako biste se uverili da nije obolelo. Na ovaj način ćete na vreme primetiti da li se biljka razbolela, a ukoliko jeste, na vreme možete da reagujete. 

Ukoliko primetite bilo kakvu promenu odrežite grančice koje izgledaju bolesno i zakržljalo, ali i one koje se međusobno ukrštaju.

Ukoliko sadite lukovice pridržavajte se uopštenih pravila

Lukovice su najatraktivnije biljke u bašti, a april je pravi mesec za njihovu sadnju. Ako volite gladiole koje od juna do septembra krase baštu, zasadite ih krajem aprila. Ovo cveće voli sunce, pa ga posadite na sunčanoj strani bašte. 

Ukoliko sadite lukovice pridržavajte se uopštenih pravila. Sadite ih na dva do tri puta većoj dubini od visine same lukovice. Razmak sadnje između dve lukovice zavisi od njihove veličine, a idealna razdaljina je pet santimetara, dok veće sadite na razdaljini od 15 do 25 cm. Sveže posađene lukovice treba redovno zalivati, jer zahtevaju stalnu vlagu.


Tagovi

Radovi April Bašta Voćnjak Povrtnjak Sejanje Sadnja Zemljište


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.